Klosterkyrkan
är en 1300-tals kyrka i tegel, och har ingått i en klosteranläggning. En av Lunds två bevarade medeltidskyrkor.

15 maj 2011: Klosterkyrkan, eller Sankt Peters klosters kyrka, är förutom Domkyrkan den enda kvarvarande medeltida kyrkan i Lund. Uppförd i rött tegel på 1300-talet som klosterkyrka till ett nunnekloster. Av klostret finns inget kvar förutom kyrkan. Inte heller finns det något av den medeltida inredningen kvar. Trots mina många år har jag inte varit inne i kyrkan. Cyklar ner till Västertull där kyrkan ligger. Grinden står välkomnande öppen. Därinne ska det snart börja en estnisk gudstjänst. Församlingen verkar vara utdöende, består av några äldre kvinnar och en nästan lika gammal präst. Jag tänder ett ljus i ljusbäraren. I golvet vid ingången ligger en sliten gravsten. Tycker man borde skydda dessa stenar från att slitas än mer av alla som trampar på dem. Altarskåpet är från 1400-talet men är inköpt 1931.  I mitten syns Maria flankerad av två biskopar. I två nischer står Petrus.

Gudstjänsten börjar och jag går ut för en runda på kyrkogården. I den östra delen står några gravstenar från 16- och 1700-talen. En sten är inmurad i kyrkväggen. En stor urna. En kraftig sten. Den förre ärkebiskopen Olof Sundby har sin grav här. Kyrkan har ett lågt torn, där är Lunds äldsta kyrkklocka från 1200-talet. Kastanjen blommar. Gudstjänsten lider mot sitt slut när jag går in igen.

Predikstolen, med skulpturer föreställande de fyra evangelisterna, är från 1600-talet. I golvet ligger två gravstenar, en dansk Nelissen och en svensk Jönsson. I väster, under orgeln, är ett dopkapell. I ett fönster brinner ett ljus. Ljuset jag tände har brunnit färdigt. Avslutar mitt besök. Vid ingången är en sandsten med ornament, en rest av den kyrka som föregick den nuvarande.

Det har börjat regna. Cyklar förbi bantorget till Ebbas skafferi på Bytaregatan, tar en cappuccino. Cyklar hemåt. I en platan sitter en kaja och kurar i regnet.

Länk:
Klosterkyrkan

Karta


UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009