Skånebilder - Finjasjön

med omgivningar, t.ex. Hässleholm, Göingaåsen, Hovdala.

Finjasjön är en sjö strax söder om Hässleholm i norra Skåne. En sjö med vackra omgivningar. Den lär vara en av Sveriges äldsta sjöar, bildad när inlandsisen smälte (ca 12000 f.Kr). Vid sjöns norra spets har påträffats spår av en av Sveriges äldsta kända boplatser (från ca 12000 f.Kr.). Runt sjön går en vandringsled, Finjasjöleden, som också är en del av Skåneleden. Sjön hade under många år badförbud, men man har med mycken möda gjort den till den pärla den en gång var. Bl.a. har man anlagt Magle våtmark för vattenrening. Våtmarken har blivit en populär plats för fåglar och besökare. Vid Björkviken finns en fin badplats. Sjön har en tendens att då och då svämma över, år 2002 var det speciellt besvärligt. Sjön avvattnas via Almaån som rinner ut i Helgeå. Det har gjorts två sänkningar av sjön, båda under 1800-talet.

Hässleholm är för mig något av världens mitt, här föddes jag och växte upp. Växte upp gjorde jag i väster på Mellankullagatan. Hässleholm blev till när södra stambanan byggdes, blev stad 1914 samma år som kyrkan byggdes. Det är en liten stad, men den har ändå tre avenyer: första, andra, och tredje. Våren finns alltid i Hässleholm, hon står naken som staty på Stortorget framför Stadshotellet, där restaurangen är väl värt ett besök. Äldre än staden är Hässleholmsgården. Nuvarande huvudbyggnad uppfördes 1819, men gården är omnämnd redan på 1500-talet. Här finns vandrarhem, bangolf, och i närheten en golfbana. Vid jul anordnas julmarknad. Skåneleden har ett av sina vindskydd bakom gården. Jag har sprungit mycket på motionsspåren i skogarna vid gården.

Staden var under min uppväxt rätt framgångsrik som idrottsstad. Eftersom jag bodde på väster så var HIF (Hässleholms IF är det enda sanna HIF) mitt fotbollslag. Storhetstiden var på 60-talet i den näst högsta serien. Tyvärr lite längre ner sedan dess. Jag är fortfarande medlem (passiv).

Hässleholm var länge en skol- och garnisonsstad, med två regementen: T4 och P2. Jag gjorde min värnplikt på T4 som sjuktransportman. Nu finns inga regementen kvar. Miltärmuseet i Hässleholm har bl.a. en stor samling av militära fordon från Hässleholms epok som garnisonsstad.

Detta är snapphanetrakter. Snapphanen Lille-Mats står som staty i Hembygdsparken. Axel Ebbe har också gjort "På Demantehällen" i stadsparken. Snapphanen Lille-Mats deltog i plundringen av Hovdala slott 1678, där han stal ett gevär. Efter hans död återfördes geväret till Hovdala där man idag kan beskåda det. I Hembygdsparken finns gamla byggnader som flyttats dit. Tyvärr brändes en del av en pyroman, bl.a. den fina gården som var kafé. Ett annat hus flyttades dit men inte lika gammalt och trevligt. Men det blev bra ändå. Stadsparken gör inte skäl för sitt namn sedan den delades med en väg.

Runt sjön går en vandringsled, Finjasjöleden, som är en del av Skåneleden. Skåneleden har fler av sina etapper i Finjasjöns omgivningar. Mina dagboksblad från mina vandringar på leden:
Finja by - Hässleholm
Finja kyrka - Sjörröd - Björkviken (Finjasjöleden)
Finja kyrka - Dalleröd - Björkviken (Finjasjöleden)
Brönnestad - Dalleröd
Nösdala - Hässleholm

Utflykter
Hembygdsparken i Hässleholm bildades på 1930-talet. Består av museum, kaffestuga, dammar, lekplats, scen. Ett antal äldre byggnader har under åren flyttats dit. På kvarnbacken står en kvarn från Öland. Man byggde upp kopior som exempel på forngravar.
Julmarknad 2010, hushållingssällskapets årliga julmarknad "Skånejul" på Hässleholmsgården, gården som gett namn åt staden Hässleholm.
Verumsgården med Kafé Verum, Hässleholms IFs café i Hässleholm, där även inredningen kan köpas.

Snapphanen

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009