Hässleholms museum
skildrar Hässleholm som transportknutpunkt och garnisonsstad. En stor samling av militärfordon. En modelljärnväg som det var på 1960-talet.

OBS
Tillägg 2023: Modelljärnvägen flyttade ut 2012. Den finns nu på garnisonsområdet (f.d. regementet P2). Är nu större och detaljrikare. Se mer på hemsidan: Hässleholms modelljärnvägsförening

23 juli 2011:

Tåg till Hässleholm, som sig bör när det är visning av en av Sveriges största modelljärnvägar, Hässleholms stationsområde som det såg ut på 1960-talet. Sightseeing på vägen dit, förbi Våren på Stortorget, Grönområdet Djupadal, klassiska Göingevallen som på 60-talet hade toppfotboll och HAIS-galen med världsstjärnor i friidrott. Museet ligger på Norra Kringelvägen, öppnar klockan 11. Det är också ett musem över de nerlagda garnisonerna P2 och T4. Utanför står två brobandvagnar, tror jag det heter. Inträde 50:-. Börjar med modelljärnvägen. 'Lokföraren' står beredd vid manöverbordet. Idag kör man 1960-talståg. Modellen visar stationen med husen utmed järnvägsgatan, idag är flera rivna, bl.a. fina Berns hotell. Detaljer är noggrant återskapade. På perrongen väntar tidstypiska passagerare.

Även omgivningarna av Hässleholm finns med. I en hage vid Vankiva har ett mord begåtts (begicks 1948), polisen är där. Sösdala station, där stannar åter tågen. Fast dagens torftiga station är inget mot den ursprungliga stationsbyggnaden (som finns kvar). Tågen kommer och far. En rälsbuss stannar i Attarp.  Ett godståg passerar Tyringe. En modell av Hovdala slott, i år 500-år, med stridsvagnar utanför. Var tidigare P2s övningsområde. Brönnestads kyrka, värd ett besök för sina kalkmålningar. Godsbangården med lokstallar, stridsvagnar väntar. Järnvägen delar staden, en viadukt, en gångtunnel, och en underkörsel förbinder dem. En gård med med hästar och ryttare. Allt välgjort. En kilometer räls och 300 kvadratmeter. Byggs kontinuerligt ut, Vittsjö väntar på sin tur. Många fotograferar, jag har frågat och det är fritt fram.

Brandkårs- och Militärmuseet.
Jag gör en runda i resten av museet. Brandkårsmuseet med Hässleholms äldsta brandbil. Vacker, men inte så användbar idag. Jag mönstrar in på den militära delen. Jag gjorde värnplikten på T4 inom sjuktransport. Tittar till fältsjukhuset. Letar efter de bilar jag körde, Personlastterrängbil 903 kallad Valpen. 'Apburen' det är nog Sjuktransportbil 2T Volvo F82, och en lastbil 5T. Minnet sviktar. Här står en stor mängd fordon, transport, stridsvagnar, pansarvagnar, brobandvagnar. Riktiga monster.

Går till sjukhuset och bussen till släkten för lunch.

Länk:
Hässleholms museum
Hässleholms modelljärnvägsförening

Karta