Hembygdsparken i Hässleholm
bildades 1930. Museum, kaffestuga, dammar, lekplats, scen. Ett antal äldre byggnader har under åren flyttats dit. På kvarnbacken står en kvarn från Öland. Kopior som exempel på forngravar.

19/7 2010: Tåg till Hässleholm. Går Första avenyen förbi Stortorget, där Våren är ständigt närvarande, hotel Statt, och upp till kyrkan högst upp. En ljus och rymlig tegelkyrka byggd 1914. Går in och tänder ett ljus.

Vid kanten till Hembygdsparken bakom kyrkan ligger hembygdsmuseet. Där finns en tillfällig utställning med gåramålningar. Permanent är Skånes historia, med stenåldersfynd vid boplatsen i Mölleröd. Verktyg och redskap, hantverksverkstäder. Rum med vardagsredskap och möbler. Med mera som det brukar på ett hembygdsmuseum. Vid mitt senaste besök visades med förtjusning en penisbatong, gjord av penisar från avrättade tjuvar. Hittar den inte, mannen i receptionen vet inget om den. Eller var det tjurar? Eller ett påhittat minne? Det är nog fyrtio år sedan jag var här inne.

Går ner i Hembygdsparken förbi Axel Ebbes staty Snapphanen. Till parken har man flyttat ett antal gamla hus. Vid ankdammen står Verumssågen och en skvaltkvarn. En anlagd bäck porlar ner från kvarnbacken där det står en väderkvarn från Öland. Vid ankdammen är en lekplats. Nedanför museet är en gräsmatta med scen. Här och där står kopior av forntida gravar. Förr fanns kaffestugan i den vackra Läredagården, som någon satte fyr på. Sedan flyttade man dit ett av stadens äldsta hus, som nu är kaffestuga. På ovanvåningen är konstutställning och ett antikvariat. Antikvariatet är några kartonger med böcker. Väljer hallonpaj och kaffe.

Av gamla träd (döda almar) har man gjort figurer. Bland husen finns en urmakareverkstad, Hovdalatorpet från 1600-talet, Sörby prästgård, och Vannarödstorpet från 1600-talet. På en rullstensås ligger en sten med kors på, och kvarnstenar. Undrar var de kommer från? Nedanför åsen är stallet, här fanns förr djur. På andra sidan Kristianstadsvägen är en relativt nyanlagd damm. Därefter liggern stadens nöjespalats, Björksäter, Björket kallat. Inget där just nu så jag går till järnvägsstationen för hemfärd.

Länkar:
Västra Göinge Hembygdsförening

Karta

Midsommar 70-tal