Julmarknad
hushållingssällskapets årliga julmarknad 'Skånejul' på Hässleholmsgården, gården som gett namn åt staden Hässleholm.

21/11 2010: Tar tåget till Hässleholm. Går i lätt regn till Hässleholmsgården där hushållningssällskapet har sin årliga julmarknad "Skånejul" den 18-21 november. Fler än jag som tagit paraply och är gåendes. Parkering finns på de stora gräsytorna, än så länge rätt tomt. Kanske tidigt, kanske regnet avskräcker?

Hässleholmsgårdens, gården som gett namn åt staden, historia går tillbaka till 1500-talet. Gården består av huvudbyggnad  med flyglar, och vagnslider, stall, ladan. Dagens huvudbyggnader är från omkring 1800. Ägs av Hässleholms kommun. Här finns vandrarhem, motionsanläggning. Idag plats för julmarknad. Betalar 60 kroner i inträde och får en stämpel på handen. Går in i huvudbyggnaden, som vaktas av kraftiga tomtar i trä, julbockar av granris, och en man i folkdräkt. Tomtar, tomtar. Köper varje år en tomte. I år blir det en hustomte, kan nog behövas. Går vidare till norra flygeln, tittar in på bl.a. träslöjd. Över till södra flygeln, tittar in på bl.a. textil. Fortsätter till Fruktboden, här köper gottegrisen en marzipangris. Smörblomman säljer te. Hässleholmste, grönt o svart med blommor från trakten. Köps.  Vidare till vandrarhemsbyggnaden, där får man titta in i ett av rummen. Från köket ser man ut över minigolfbanan. I en stor sal pågår julkommersen. I Ladan finns det viktigaste, maten. Det mesta av varje, låter mig väl smaka av det som bjuds. Köper lammkorv från KA lantbruk. Smakar hallonglögg från Hallongården, smakar inte så dumt, men föredrar "riktig" vara. Hungrig, trots småätandet, i den tillfälliga kaffestugan som drivs av Vildrosor & Höns äts tre danska snittar.

Fäller upp paraplyet och går under järnvägen till Grönängsskolan. För femtio år sedan i år började jag i skolan här. Huset är sig likt, på skolgården finns idag lekplats. Går till stationen och tåg hem. En kopp Hässleholmste, marzipangris, komjak tillsammans med hustomten avslutar en trevlig dag.

Länkar:
Skånejul på Hässleholmsgården
Hässleholmsgården
Skåneleden

Karta