Stjärneholms borgruin
ligger strax väster om Skurup. Slottet byggdes troligen på 1550-talet, och revs i början av 1600-talet. Ruinen omges av en jordvall och en vallgrav. Av slottet återstår bara några stenmurar.

11 maj 2019
Såg vid förra årets korta besök vid borgruinen att det fanns överblommade gullvivor. De bör blomma nu. Kör mot Skurup, tar av vid skylten "Stjärneholms borgruin". Parkerar på parkeringen vid gården. Lummigt runt stigen. På slänten mot fälten vid vallgraven blommar mängder av gullviva. Även på själva vallen. Enstaka orkidéer. Går över bron. En rödblära. Utmed stigen upp till platån med de vackra träden är fler gullvivor. Även uppe på platån finns de. Där finns också många orkidéer, främst Sankt Pers nycklar. Det är praktfullt. Visste inte att det finns orkidéer här. Ett andpar i vallgraven. Resterna av borgens murar döljs av grönska. Men i dag var det floran som var värt ett besök.

18 juni 2017
Kanske rapunkelklockan hunnit slå ut vid borgruinen? Parkerar på parkeringen vid gården. Lummigt runt stigen. I vallgraven ligger andmat. Även gul näckros. En del mygg. I borgen blommar stinksyska och sötvedel. Smultron smakar gott. Borgresterna döljs av grönska. Bättre besöka vid annan årstid, se nedan. Går på vallen utanför vallgraven. En vädd besöks av en humla. Men ingen rapunkelklocka. Nog för tidigt. Lämnar borgen. Två män kommer för att fiska i vallgraven.

Kör till Svaneholms slott. Där finns ingen restaurang längre men en enkel fika kan man få i muséet.

3 januari 2016
Väster om Skurup finns ruinerna av en borg från 1500-talet. Kör av E65 söderut på en smal väg, en fornminnesmarkering visar vägen. Parkerar vid en gård, sedan följer man en stig några hundra meter. Det är kallt, vid en bäck har isen skapat vackra mönster.

Där ligger ruinen, omgiven av en vattenfylld vallgrav. En träbro leder över till ruinen. Det är inte mycket kvar. Meterhöga stenmurar. På den norra delen finns rester av en huvudbyggnad med flyglar. Borgen byggdes på 1550-talet av den danske rikshovmästaren Mogens Gyldenstjern, mer som en herrgård än en borg. Borgen raserades omkring 1620.

Strövar runt innanför och utanför murarna. Något igenvuxet utanför. På vallgraven börjar isen lägga sig. Brak! Vad? Ett rådjur går nästan genom isen. En flock rusar iväg över våtmarken i norr. Det krasar när is brister under deras hopp. De klarar sig in i skogen.

Vid förra besöket var det sommar och frodigt. Nästa besök får bli när rapunkelklocka blommar här. Idag en kylig vintervind. Kör hem till stugvärmen.

Stjärneholms slottsruin ligger strax väster om Skurup. En mindre grusväg går förbi, där det finns en parkeringsplats. Kommer man norrifrån så ser man ruinen på vänster sida. En stig går från parkeringen utmed en hage fram till ruinen. Slottet byggdes troligen på 1550-talet, och revs i början av 1600-talet. Ruinen omges av en jordvall och en vallgrav. En nutida gångbro gör att man lätt kommer ut till ruinen. Av slottet återstår bara några stenmurar. På våren blommar orkideer och gullvivor vid ruinen. Vid mitt besök var det överblommat, och högt gräs härskade mellan enstaka träd.