Skånebilder - Söderåsen

Söderåsens nationalpark är belägen i den sydöstra delen av Söderåsen, strax norr om Röstånga. Huvudentrén är vid Skäralid där det finns parkeing, naturum och restaurang invid Skärdammen. Runt dammen går en handikappanpassad strövstig. Från Skäralid är en för Skåne spektakulär sprickdal med rasbranter. I dalens botten rinner Skärån. Runt dalen växer lummiga lövskogar med vacker bokskog. På flera platser längs dalen är utmärkta utsiktsplatser, de mest kända är Kopparhatten och Hjortsprånget. Längre upp delar sig dalen, där blir stigarna mer otillgängliga som annars är lättgångna. Mot nordväst går dalgången med Dejebäcken. Floran i dalarna är artrik. En raststuga finns i Liagården, och där finns även ett vindskydd utmed Skåneleden som passerar genom parken. Vid Röstånga är den mytomspunna Odensjön. Mellan Röstånga och Skäralid är en fin utsikt vid Uggleröd. Det fler finns flertal spår från människans aktiviteter genom tiderna. Det finns gott om myter och sägner. Höjehall är den nästa högsta punkten i Skåne, även den högsta finns på Söderåsen. Från väster når man Höjehall på en trevlig vandring genom vild natur med bokskogsbevuxen sluttning. På toppen är ett utsiktstorn. Skorstensdalen har fått sitt namn av skorstensliknande bergsformation. En smal grusväg löper genom den vilda Vargadalen. Svartesjö är en vacker liten göl. Vid gölen är ett av Skåneledens vindskydd. I den anlagda dammen Tagmaden, kallad Dammen, kan man fiska. Fiskekort krävs.

Att markerna har brukats visas av de gårds- och torpruiner som man kan se i naturen, t.ex. Magleröd nr 16, Gamla Maglerödsgårdarna, Trulsatorpet, och Magnus 'långemagnus' Åkessons gård (skyltade).

Utflykter

Finstorp är ett strövområde på åsens södra sida norr om Kågeröd. Fiskedamm och fågeltorn.

Högsta punkten i Skåne finns på Söderåsen väster om Magleröds gård.

Höjehall på Söderåsen är en av Skånes högsta naturliga platser. Ett utsiktstorn ger en nästan 360 graders utsikt.

Klöva hallar är en sprickdalgång på norra sidan av Söderåsen. Inte så känd som Skäralid men väl så spännande och vacker.

Nackarpsdalen är en dalgång norr om Röstånga. I en återvändsgränd ligger den runda djupa Odensjön med branta sidor.

Rallate en kilometer söder om Skäralid, tio meter in i skogen från vägen till Röstånga, är en vulkanrest i form av en basaltkupp.

Skorstensdalen en dal i Klåveröds strövområde på Söderåsen, med mäktig skorstenslik klippformation.

Skäralid är en välkänd sprickdal i Söderåsen med rasbranter och vacker skog.

Snuvestuan branta klippor av till synes staplade stenblock och en liten grotta i vilken den på håll fagra Skogssnuvan bor. Hon kan förvrida huvudet på unga män.

Svartesjö är en av Söderåsen få naturliga sjöar. Liten sjö, tjärn, i Klåveröds strövområde. Ligger vackert i skogen. Vid sjön finns Skåneledens vindskydd.

Traneröds mosse i Klåveröds strövområde på Söderåsen är en nästan helt orörd mosse.

Vargadalen dramatisk dalgång med rasbranter på Söderåsen. Lättgången promenadväg genom dalen. Här lär de sista skånska vargarna levt på 1830-talet. Kanske är de på väg tillbaka?

Skåneledsvandringar
Tingvalla (Åstorp) - Kärreberga (27 juni 2010).
Klöva hallar - Krika skog (17 oktober 2010).
Vargadalsvägen - Klövabäcken (11 april 2009).
Vargadalsvägen - Klåveröds kvarn (31 augusti 2008).
Skäralid - Klåveröds kvarn (31 maj 2004).
Röstånga - Skäralid (26 juni 2002).
Röstånga - Jällabjär (20 juni 2005).

För mer information hänvisar jag till nationalparkens hemsida, länken finns under Läs mer.

Rallate

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009