Snuvestuan
på Söderåsen, branta klippor av till synes staplade stenblock och en liten grotta i vilken den på håll fagra Skogssnuvan bor. Hon kan förvrida huvudet på unga män.

29 april 2012: Parkeringen vid röda spårets vindskydd i Klåveröds strövområde är full av motorcykelfolk. Går förbi vindskyddet och följer röda spåret ut på Vargadalsvägen. Vid en rastplats tar vi till vänster in på Skåneleden, det är skyltat Snuvestuan. Genom bokskog, förbi steniga branter och ett kärr. "Snuvestuanstigen" lämnar Skåneleden. Kommer fram till en trappa som går brant neråt. Brant uppåt reser sig en klippa. Därnere är en grillplats framför en klippa, längst ner i klippan är en grund grotta, där bor Skogssnuvan. En vacker kvinna som lätt får en ung man att bli förälskad. Jag är inte ung längre så jag går säker, bäst så, hon är inte alltid snäll.

Det är fler som är ute och vandrar, ett par går förbi med Hoffmanns "Rundvandringar Söderåsen" som guide. En bit bort reser sig en skorstenslik klippa. Man kan med lite möda ta sig upp och ut på den. Hoppsan, det är lite snårigt här uppe, snubblar på en gren. Lyckas undvika att ramla ner. Det är högt, hade inte varit så bra att falla här, så små människorna ser ut därnere. Går bort mot klippan med Snuvestuan, brant men det går att sig ner invid klippan. Vi intar vår lunch vid grillplatsen framför grottan, går sedan tillbaka.

Karta