Skånebilder - Kusten
Här lägger jag då och då ut bilder på den skånska kusten. Bilderna är i ordningen från nordväst till nordost.

Hallands Väderö. Ön utanför Bjärehalvön i nordvästra Skåne, med varierande och vacker natur. Båtförbindelse med Torekov.
Vejbystrand är en populär badort.
Skepparkroken.
Skälderviken.
Rönne å.
Ängelholms havsbad.
Arild är ett idylliskt litet samhälle öster om Kullaberg.
Kullaberg. Naturreservat med branta stup mot havet. Men även vacker natur i övrigt. Det lilla självutnämnda landet Ladonia med skulpturerna Nimis och Arx finns här.
Ransvik var i början av 1900-talet en välbesökt badplats. Djupt klippbad och kaffestuga lockar många även idag.
Mölle fälad Nyhamnsläge - Lerhamn - Mölle: en Öresundskustvandring på fälader, ca 7 km.
Grå Läge - Helsingborg en kustvandring Grå Läge - Domsten - Hittarp - Sofiero - Helsingborg.
Kulla Gunnarstorp. Naturreservat vid ett slott norr om Helsingborg.
Råå vallar. Badstrand. Vallar byggda som invasionsförsvar på 1710-talet.
Örby ängar. Strandområde mellan Råån och Rydebäck, omtyckt som badstrand. Bakom stranden finns bl.a. ängar och en markerad landborg.
Rydebäck, samhälle med långgrund badstrand, Rydebäcksbadet.
Fortuna. Kusten söderut består av kustklinter, som sträcker ner sig ner till Glumslövs backar.
Landborgen. Landborg är en benämning fär kustklinter, dvs branta stränder. Exempel är kusten och söder om Ålabodarna.
Havsleden. En kustvandring Landskrona - Rydebäck.
Ålabodarna. Ett idylliskt fiskeläge, med namn av fångsten. Skalden Gabriel Jönssons födelseort. Ovanför ligger Örenäs slott med utsikt över sundet.
Glumslövs backar. Strax söder om Glumslövs finns dessa vackra och estetiska backar, som är betade, med utsikt mot Öresund och Ven. Ett annat namn är Hilleshögs dalar.
Tegelbruket.Strandkanten söder om Ålababodarna har skarpa branter. Här låg tegelbruk som tog lera från backarna. Tegelrester ligger på stranden. En berättelse om Hildesborgs tegelbruk finns i nr 1 1999 av Folk och bygd.
Erikstorp. En cykelstig går utmed kusten från naturreservatet Hilleshögs dalar och Erikstorp.
Lill-Olas park. Strövområde och badstrand norr om Borstahusen. Intill är Erikstorp med restaurang, golfbana, och golfmuseum.
Cementbryggan, Borstahusen. Vid piren, populärt kallad Cement, i hamnen i det idylliska Borstahusen är det en bra badplats. I hamnen finns fiskförsäljning. Vid pirens början ligger det gamla pumphuset, utbyggt med restaurang, konsthall, och museum.
Borstahusgumman. På sin väg från Borstahusen med sin rullebör med fisk till Landskrona stannar hon upp för att vila, och se ut över Öresund med Ven vid horisonten. Skulptur av Lena Lervik.
Ven. Det var här astronomen Tycho Brahe hade sitt observatorium på 1500-talet. Ven är en cykelvänlig ö mitt i Öresund.
Landskrona har en trevlig strandpromenad från Borstahusen till strandpaviljongen. Bra restaurang i paviljongen.
Lundåkrabuktens naturreservat ligger vid Saxåns mynning väster om Häljarp. E6an löper utmed reservatet som består av strandängar, under häckningstider är det tillträdesförbud.
Järavallen. Ett strövområde strax norr om Barsebäck. Det finns ängar, strand, och tallskog med många fina stigar. I närheten finns Barsebäcks golfklubb.
Barsebäck Strand. Även kallad Saltsjöbadet, Sjöbobadet. Mellan Järavallen och Barsebäck Strand finns fina strandängar. Norr om badet kan man gå någon kilometer på stranden innan vassbälten tar över. Därefter får man gå på ängarna.
Stora stenen stranden, söder om Barsebäck Strand, kallar jag så p.g.a. den stora stenen. Annars är det stranden vid Stenbocksvallarna. Från stranden går en stenpir som vågbrytare.
Stenbocksvallarna är en försvarsvall mot danskarna, som byggdes under 1710-talet. Mellan Sjöbobadet och Barsebäckshamn går en stig utmed kusten, förutom vid Lervik där man får gå inåt land förbi några hus.
Barsebäckshamn är ett gammalt fiskeläge, där yrkesfisket har försvunnit. Nu en populär småbåtshamn och badplats. Länk>>>
Salviken är viken mellan Barsebäck och Vikhög. Kusten består av öppna betade strandmarker, och är avsatt som naturreservat. Fågellivet är rikt.
Vikhög är ett före detta fiskeläge, numera en populär gästhamn och utflyktsmål. Vid hamnen finns en någorlunda badplats. I norr och söder finns strandängar som är naturreservat.
Löddeåns mynning är ett naturreservat på kustområdet mellan Vikhög och Bjärred.
Bjärred har en trevlig strandpromenad från Löddesnäs till Långa bryggan med kallbadhus. Kusten utsätts för erosion och man har försökt sätta upp erosionsskydd.
Lomma beach sträcker sig norrut från Lomma mot Bjärred. En populär badstrand på sommaren och att vandra utmed under övriga årstider. Lomma dammar är fågeldammar i gamla lertäkter. Habo Ljung bjuder på många olika biotoper
Lomma söderut från badbryggan vid hamnen är det långgrunt med sandrevlar. Här trivs havsfåglarna. Längs stranden går en cykelväg
Spillepengen. En soptipp som görs om till ett strövområde. Norrut har man utsikt över Arlövs ängar, med rikt fågelliv. Söderut är det mot hamn- och industrier.
Lernacken. Strandängar och Öresundsbrofästet.
Falsterbonäset.
Kämpinge. Populär badstrand mot Falsterbokanalen. I närheten finns Bärnstensmuseet.
Skåre väster om Trelleborg, med småbåts- och fiskehamn, och försvarsanläggning från 1700-talet.
Gislövs läge öster om Trelleborg, med småbåts- och fiskehamn.
Smygehuk är Sveriges sydligaste landpunkt.
Nybrostrand.
Hammars backar.
Kåseberga.
Backåkra.
Sandhammaren, Mälarhusen, Borrby Strandbad, här finns härliga stränder, men med varning för strömmar. Sandhammarens fyr från 1862.
Skillinge är ett fiskeläge på Österlen. Sjöfartsmuseum, segla med skonerten Klara-Marie. Länk>>>
Brantevik. Ett gammalt fiskeläge på Österlenkusten med väkänd krog och jakten Hoppet. Länk>>>
Böljor. I den södra delen av Simris strandängar finns ett område i strandlinjen av  kala hällar med böljeslag.
Simris strandängar.
Vårhallarna till Baskemölla är kusten mest klippor.
Äppelkusten, utmed Österlenkusten finns många äppelodlingar.
Badlagun norr om Baskemölla. Liten fin badplats.
Tjörnedala är ett strövområde. Kusten är mest klippor, innanför är strandängar.
Vik Liten fin badplats finns det söder om Vik, norrut mot Stenshuvud är det en stenstrand med små fina polerade stenar. Tidvis små branter..
Rosenstenen / Prästens badkar & Bäckastenen vid Vik. En präst ska ha badat i rosenstenen, därav kallas den även för prästens badkar. Lokalbefolkningen säger rosenstenen, och att prästens bad var en annanstans. Bäckastenen kallas även predikstolen, man hämtar enligt en sägen nyfödda bakom den.
Stenshuvud. Stenshuvud är en nationalpark. Gå upp på toppen och få en vidunderlig utsikt. Här finns naturum, badstrand, och på vägen dit café Annorlunda.
Vitemölla, strövområde norr om Kivik med badstränder, tallskog, lövskog, sandstäpp, backlandskap med flora.
Åhusbryggan. Åhus var en betydande hamn och handelsstad. Idag är Åhus mest känd som badort, med långa stränder och Åhusbryggan, samt för tillverkningen av Absolut vodka.
Per-Albin linjen. Under andra världskriget byggdes längs sydsveriges kuster en befästningslinje bestående av värn och betongfort, som skydd mot en tysk invasion. Uppkallade efter den dåvarande statsministern Per-Albin Hansson. Många har förfallit eller rivits, men en hel del står fortfarande kvar.
Böljor

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009