Tegelvik
om en lättsam kustpromenad norrut från Barsebäckshamn, förbi och till 1700-tals försvarsanläggningen Stenbocksvallar.

25 september 2011: I Löddeköpinge köper jag i Conditori Nybakat en kaka till kaffet. Kör vidare till Barsebäckshamn. Ställer bilen på parkeringen i byns början. Går gatan ner till hamnen. Från hamnen går en två kilometers kustpromenad norrut till Barsebäcksstrand. I början på en grusväg. Ute i vattnet kommer ett svanpar. Lämnar vägen för en grässtig. Det är vackert väder, och det är många som är ute och promenerar. I havsbandet sitter sjöfågel. I norr syns branten innan Barsebäcksstrand. Mot land är en hage. Därinne är rester av försvarssystemet Stenbocksvallar, byggt på 1710-talet som invasionsförsvar mot danskarna. I hagen är en låg vall. I vallen är några fort från andra världskrigets Per-Albin linje. Bakom vallen är en redutt, plats för artelleri. En flock sjöfåglar flyger förbi. Första gången jag gick här var stigen blöt och något otillgänglig genom ett vassbälte. Nuförtiden är den uppröjd och spångad. Strax innan Tegelvik är en stätta in till hagen.

Jag går in i hagen. I nordöstra hörnet är tre små gravhögar. Mot havet ser jag ut över resterna av vallen och redutten. Inåt land ligger det avstängda kärnkraftsverket som ett nutida fornminne. Går ner till stigen igen. Ett par har satt sig på en bänk och njuter av vädret och utsikten. Stigen tar mig till Tegelvik. Här har konstnären Christina Mårtensson ateljé Tegelvik. Ligger vackert mot Öresund. Man kan gå ut utmed stranden, det är lite stenigt, och det är enklare att följa promenaden. Stigen rundar husen, och jag kommer fram till Stenbocksvallar, fortsätter man kommen man till badplatsen Barsebäcksstrand. Men jag vänder, det var inte längesedan jag var där.

Åter i hamnen går jag ut på piren. Det är några modiga som tar ett höstdopp. I hamnbassängen sysslas det med båtarna. Hamnkrogen har precis stängt (16.00), får bli ett besök en annan gång.

Läs också mina sidor om
Barsebäckshamn
Stenbocksvallar

Karta