Skånebilder - Barsebäckshamn

Barsebäckshamn är ett litet samhälle på Öresundskusten väster om Kävlinge, med en fiske- och båthamn. Norr om hamnen är en liten trevlig populär badplats.

20/9 2009: Det är en varm och vacker dag. Kör till Barsebäckshamn för säsongens kanske sista bad. Vinterbadare är jag inte. Det är inte många som höstbadar heller. Jag är ganska ensam på piren. Det är nog 17 grader i vattnet, och det är ett uppfriskande bad. Två herrar kommer ut från bastubyggnaden, de nakenbadar. Försvinner in igen. Några enstaka kommer gåendes ut på piren och doppar sig. Herrarna kommer ut och badar igen, denna gång med badbyxor på. Får ett SMS: HIF - Perstorp 5-1. Nu ligger vi tvåa och på kvalplats! Strosar nöjd från piren och utmed strandpromenaden innan jag kör hem.

8/8 2009: Sen eftermiddag. Känner för ett bad, kör till Barsebäckshamn. Ställer bilen på parkeringen på gräsytan inne i byn. Stranden vid hamnen är bra, men bättre är att gå i från bryggorna på piren. Vid den yttre når vattnet mig till halsen. En skylt varnar en från att dyka, det kan vara lägre vattenstånd och grunt. Det är över 20 grader i vattnet. Vi är inte många som badar, en kort stund är det bara jag i vattnet. Står en stund på piren och torkar i solen. Solar gör ett par på en båtbrygga. Barn spanar från fortet vid pirens början. Hungrig. Går till Barsebäcks hamncafé. Beställer stekt sill, med potatismos, skirat smör, och lingonsylt. Fyra getingar övertygar mig om att lingonsylten är till dem. Mätt strosar jag utmed promenaden norrut innan jag kör hemåt. Gillhög är en gånggrift mellan Barsebäckshamn och Löddeköpinge. Stannar till. Från den har man en fin utsikt norrut. En bekant har här tagit en vacker bild med moln och rapsfält. Jag har aldrig lyckats ta en sådan bild, jag tar en skymningsbild som jag hoppas blir någorlunda.

1/8 2009: En snabb tur till Barsebäckshamn för ett bad. Det är rätt folktomt på piren. Det kan vara knökat men de flesta har nog gett sig hemåt, det är sen eftermiddag. Barn undersöker havets liv. I hamnbassängen seglar två pojkar jolle.

Karta

Länkar:
Barsebäckshamn

Hamncaféet

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009