Järrestad
en stenhäll norr om Järrestad med Skånes bäst bevarade hällristningar. Över 500 figurer, varav 'Dansaren' är den som gjort platsen känd.

3 oktober 2015
Vid senaste besöket var "Dansaren" förstörd. Dansaren är en människofigur i en fågelliknande skepnad,

Någon hade försökt göre en avgjutning av den, vilket är strängt förbjudet, och förstört klippan. Går över hällen till platsen för Dansaren. "Dansaren" är åter synlig. Verkar nyligen rengjord. Syns ingen mossa eller andra spår på den.

I övrigt är allt sig likt sedan förra besöket. Går runt bland skepp, fotspår, skor, djur, figurer, människor, skålgropar. Två kvinnor kommer. En kan berätta en del om hällristningarna. Bland annat att de flesta av fotspåren perkar mot Bornholm. Där finns det en hällristning där fotspåren pekar hit. Slump?

Man kan undra vad allt symboliserar. Kanske den tidens konstnärer?

25/4 2010
Buss till Järrestad. Går landsvägen mot Gladsax, 3 km norrut. Väster om vägen är en klipphäll med hällristningar i en hage. Finns inget vid vägen som informerar om deras existens. Jag går förbi, för att besöka Gladsaxehus. Jag lämnar senare Gladsax och går tillbaka till hällristningarna. Det går att parkera på ängen invid hagen. In till klipphällen kommer man via en grind. Var här på en cykeltur 1998. Letar efter figuren som kallas dansaren. Hittar den inte först. Någon lär har förstört den genom att göra en avgjutning och då använt olja. Oljan har trängt in i berget och missfärgat det. Figuren är knappt synlig, man måste ställa sig i en viss riktning. Snälla - var rädd om våra fornminnen! Går runt och studerar skepp, fotsulor, djur, fotavtryck med tår, spiraler. På hällen är flera hundra ristningar. Sätter mig med min lunch som ett nutidsminne och ser ut över nejden. Hällen sluttar söderut på en låg höjd. Dags att ge sig hemåt. Går tillbaka till Järrestad. Kyrkan har sitt ursprung på 1100-talet.

Se bilder och dagbok från besöket vid Gladsaxehus.

Karta