Vallby mosse
vid Kyrkheddinge är en dödisgrop som det brutits torv i och som vattenfyllts. Häck- och rastplats för en del fåglar.

21 april 2012: Utmed vägen mellan Staffanstorp och Dalby, strax norr om Kyrkheddinge, är en parkeringsficka till Vallby mosse. Ett litet naturreservat med en mosse skapad av en dödisgrop från senaste istiden. Jag går runt i gräset och spanar efter fågel. Jag är en dålig fågelskådare, har som vanligt glömt kikaren hemma. En knölsvan ruvar på sitt rede. Här finns en skrattmåskoloni. Några sothöns simmar runt. Därute ligger en del grågäss. I norra änden ligger hus.

Jag gör ett försök att gå runt mossen. Går utmed kanten till åkrarna. I söder växer några ålderbitna pilar. Pilar speglar sig i vattenytan. Våren är på väg, videkissarna lyser upp. Någon har klippt en beträda på östra sidan. Den slutar vid en privat tomt. Nu är det stopp så jag återvänder samma väg. Den andre i knölsvansparet passerar förbi. Enligt reservatets informationsskylt häckar gråhakedoppingen här, därute kommer en sakta framglidande.

Jag lämnar mossen och dess fågelliv och kör till Linnebjer för att se på vitsippsmattorna där. Det är underbart med våren.

Karta