Salviken
Salviken är viken mellan Barsebäckshamn och Vikhög på Öresundskusten. Kuststräckan består av öppna betade strandmarker, och är avsatt som naturreservat. Fågellivet är rikt.

28 januari 2017: Söder
Viker av i Löddeköpinge in på vägen till Vikhög. Innan backen ner till byn är en parkering. Många bilar på parkeringen. Går backen ner till stranden. En del studerar fåglar, andra promenerar. Följer stranden norrut. Inåt land strandängar. Långgrunt ut i havet. Lättgånget utmed stranden.

Solen skiner. Barsebäcksverkets siluett i soldiset. Varit kalla nätter. Is ligger i strandkantne. Rundar små laguner. Korsar en bäck i utloppet på stranden. Kylan har gjort marken hård, underlättar eftersom det annar varit blött. Just här fick vända för cirka tio år sedan, då var bäcken djup och bred.

Kommer fram till strandängen med några fort från andra världskriget. Dit vi gick norrifrån för ett år sedan (se nedan). Dukar upp på en gräsyta vid vattnet. Kaffe utan dopp. För kallt för bad. Is ligger utmed strandkanten. Vandrar tillbaka. Letar efter vackra stenar. Hittar ett fossil, en belemnit. Fina våglinjer i sanden.

En man står i vattnet och fiskar. Fler med fiskespö kommer gåendes. "Vad fiskar man nu?". "Havsöring".

13 mars 2016: Norr
Parkerar på parkeringen där Barsebäckshamn börjar. Går ner till hamnen. Sedan söderut på stranden på Skåneled. Kyligt. Havet ligger lugnt. Molnen täta. Gråblått.

I byns södra del är en skans från Karl XIIs tid. Byggt på 1710-talet som skydd mot ett eventuellt danskt anfall. Intill är ett i Per-Albinlinjen från andra världskriget. Fågelskådare hoppas på ejdersträck. Barsebäcksverket och svanar. Havtorn väntar på våren.

Korsar en hage via stättor. Över vägen till verket. In på väg förbi vandrarhem. Ser tråkigt ut, baracker. I norr öppet landskap. På grusväg förbi stora kraftledningar. Gamla ihåliga pilar kantar vägen. Markväg mot havet. Snödroppar blommar i kanten. Över stätta in på strandäng.

En stenpir går ut i havet. Långgrunt. Lämnar Skåneleden vid en stätta. På bro över en bäck. Korsar betesmark ut till strandäng. Kanadagäss passerar över Barsebäcksverket. Fort övervakar strandlinjen. Blött. I söder skymtar Vikhög. Mot land är en vall. Liknar strandlinjen vid Järavallen längre norrut, Littorinavallen. Efter istiden var strandlinjen. Över en stätta, utmed fält, genom vinkelgenomgång och upp på vallen. Tar fika bland tallarna. En hare gör ett besök. Vandrar sedan tillbaka. Viker innan Barsebäckshamn av på grusväg som går upp till parkeringen.

15 november 2008: Öster
Vid Löddesborg, på vägen mellan Löddeköpinge och Vikhög, är en parkering. Härifrån kan man gå till Löddeåns mynning på en körväg. Man kan även följa grusvägen mot Löddeköpinge för att komma till norra Salviken och Lödde sandskog. Det är det jag gör i blåst och duggregn. Mitt första stopp är en gravhög, Ulahögen, i en tall- och björkdunge. Den är lätt att hitta, och den är skyltad. Jag går vidare på grusvägen, tar norrut in på en stig genom skogen. I norra delen av skogen ska en annan gravhög ligga, Salthög. Jag hittar en kulle i skogen som det skulla kunna vara, helt tydligt är det inte. Fortsätter ner till Salvikens naturreservat vid Öresundskusten. Följer gränsen mellan ängarna och skogen. Det är tall och björk. Kommer ut på en grusväg som går upp till ett hus, Solrosen, som är en förskola. Måste vara härligt att vara barn här. Följer på en stig i tallskogen vägen bort från Solrosen. Kommer fram till grusvägen vid Ulahögen, och går bort till parkeringen. Det har slutat regna.

Karta