Linnebjer
ett litet naturreservat nordost om Lund. Domineras av ek och hassel, men även en del lind. I ett hörn finns ett bestånd med bok. I gläntor bedrivs slåtter, och en rik flora har bevarats. Nattviol och orkidéer.

2 juni 2020
Inte sĂ„ mĂ„nga bilar idag, men Ă€ndĂ„ ovanligt mĂ„nga. Varning för huggormar stĂ„r det pĂ„ en skylt. RödblĂ€ran blommar. En hl del blad av liljekonvalj, inte mĂ„nga blommor. Vid glĂ€ntan och utmot hĂ€sthagen har ibland smörboll blommat. I Ă„r inga spĂ„r av dem. GĂ„r ut i glĂ€ntan. MĂ„nga ordidéer. Ett vackert bestĂ„nd med gökblomster. Mer av liljekonvalj, och nĂ„gra som blommar. VĂ„rt mĂ„k Ă€r att Ă„terfinna nattviolen i nĂ€sta glĂ€nta med vĂ„rt fikabord. Inga spĂ„r av dem. Det Ă€r ovanligt högt grĂ€s dĂ€r, kanske de inte trivs lĂ€ngre. FortsĂ€tter rundan runt. Möter en del folk. Luktar cigarettrök, ovanligt hĂ€r i skogen, ett par sitter vid sidan om stigen. Kommer till bokdungen dĂ€r marken Ă€r tĂ€ckt med liljekonvaljer, en del i blom. Mer Ă€n vanligt tycker jag. Kvinnor slĂ„r upp solstolar vid ett fallet trĂ€d. Vi har ingen fika med oss idag, gĂ„r till parkeringen och kör hem.

7 maj 2020
Va? Parkeringen Ă€r nĂ€stan full. FĂ„r precis en plats. HĂ€r som man brukar vara ensam. MĂ„ste vara coronautflykt i nĂ€romrĂ„det. Följer stigen medurs. Kabbleka blommar i glĂ€ntan i norra delen. Vacker skir grönska i trĂ€den. Antydan till orkidéblad. FortsĂ€ttar till nĂ€sta glĂ€nta. DĂ€r har vi vĂ„r stock och stubbe som stol och bord. Kaffe och rabarberpaj. I hörnet Ă€r en stenlagd kĂ€lla, den mĂ„ste vara nyrenoverad. Kan inte pĂ„minna mig om att ha sett den sĂ„ tidigare. FortsĂ€tter rundan runt. PĂ„ Ă„kern blommar raps för fullt. Parkeringen Ă€r lika full.

3 och 10 juni 2017

10 juni 2017: Nattviol
Gör ett återbesök för att se nattviol, som förra gången (3 juni 2017) ännu inte slagit ut. Idag är den i sin prakt. Relativt många exemplar.

3 juni 2017:Orkidéer
Går från parkeringen till gläntan med orkidéer. Vid gläntan blommar liljekonvalj. I våtmarken i gläntan är mycket orkidéer. Det är blött och vackert. Mot hästhagen i norr blommar humleblomster. Inga smörbollar (som ibland finns här), men smörblom. Några nävor.

Fortsätter österut till en annan glänta. Här blommar rödblära och liljekonvalj. Ännu inte utslagen nattviol. Använder en stubbe som bord och en stam till stol för kaffepausen.

Går till gläntan inne i skogen. Full med ormbunke. Vidare på stigen runt till bokdungen. Marken är täckt med liljekonvalj. Några får blommar. Kvinna med barn fotograferar ljus. På ängen vid parkeringen blommar gökblomster.

16 maj 2014 (publicerat 20/6 2015)
En skön vårkväll. Gör en sallad med vad som finns och kör till Linnebjär. Går till gläntan i norr. Göken gal. Utmed staketet till hästhagen blommar smörboll. Mycket liljekonvaljblad. Få som blommar eller är i knopp. I gläntan är det blött. Klafsar ut för att se om det finns orkidéer. För blött. Gör en kringgående rörelse. Försöker från skogssidan. Därute blommar många orkidéer. Även en del humleblomster. Går stigen till nästa glänta. I skogen blommar rödblära. I gläntan är stockar och stubbar. Använder en stock som stol och stubbe som bord. DUkar upp. En mysig restaurang. Solen sänker sig. Blir kyligare. Går över en stätta ut på betesmarken. Kaffe på en stock. Kvällssolen värmer.

6 januari 2013: Trettondagsdimma.
Dimman omsluter landskapet, döljer dess former. Vägarna försvinner in i dimman, bara de första i raden av elstolpar syns. Jag är med cykel på väg till Linnebjer. På vägen dit står en skylt 'Stenhus no1, gediget och modernt'. Huset är fallfärdigt och håller på att rivas. Ett skämt? Utmed vägen står kaveldun mot den plöjda åkern och dimman. Stannar till vid en damm. Bikupor i vintervila står på rad. Vid dammen tecknar sig kaveldun. En man kommer gåendes. Berättar att stenhuset ska byggas när huset rivits. Skylten berättar om framtiden. Dammen är en rest av ett skifferbrott som blev olönsamt vid oljekrisen 73-74 och som fylldes igen med schaktmassor, bl.a. från sjukhusbygget i Lund. Mannen har precis pensionerat sig från lantbruket, och skrivit en dikt om sitt bondeliv 1958-2012. Dikten publicerades i tidningen Land.

Ställer cykeln vid Linnebjers parkering. ger mig iväg till fots på rundan runt. Mycket vatten i det kära kärret intill parkeringen. Dimman hänger i små droppar från trädens grenar. Familjer är ute på en promenad i det grå, hundar rastas. Förvånansvärt livlig dag.  Bäckrännilen i gläntan slingrar sig. Stigarna är leriga en sådan här dag. Ekarna står mörka mot dimman som döljer fälten bakom dem. Mossan lyser upp från sina fallna trädstammar. En stor veckig ljus svamp har funnit sin plats i livet på en stam. Vad är det? Vet inte. En barnbok har kvar sina löv, det bruna lyser upp i dunklet. I slutet av rundan står de vuxna bokarna stolta i dimman.

5 augusti 2011: Behöver komma ut. Kör till Linnebjer. Mitt andningshål. Strosar sakta strövstigen runt. Grönskan är sommarmörk. Sätter mig vid rastbordet i gläntan. Äter hallon. Gnägg! Hästar kommer galopperande. En kålfjäril slår sig ner på en blomma. Ställer mig på bänken för att se hästarna bättre. Det börjar regna. Fram med paraplyet. Fortsätter promenaden. Tar ett steg rakt ut i luften. Glömt att jag står på bänken. Faller handlöst ner. Hästarna galopperar förskräckta iväg. Ett fallet träd lutar trött mot sina före detta kamrater. Känner mig så själv idag. Tre sniglar pysslar om varandra. Hästarna har följt med. Det är ståtliga djur. Tillhör antagligen Flyinge kungsgård. Vi språkas vid en stund. Det är vindstilla. Gräsvipporna står blickstilla.

29 oktober 2010: Cyklar till Linnebjer. En nalle sitter på strövstigspekaren. En stigbjörn istället för rondellhund? Fågelholkarna väntar på nästa års gäster. Går en kort runda bland höstfärgerna. Äter lunch vid rastbordet i gläntan. Vattenfåran ringlar fram genom gläntan. Gör ett kort besök i bokdungen.

30/5 2010: liljekonvaljer i Linnebjer.
Hinner med ett snabbt besök i Linnebjer, naturreservatet mellan Lund och Södra Sandby. Det är nog dags för liljekonvaljen att blomma. Stora mattor med liljekonvalj, men jag är lite för tidig. Blomningen är på gång, några enstaka blommor är helt utslagna. Mot hagen i norr blommar smörboll. Något jag inte vet är i knopp. Smörblom lyser gul ikapp med kabblekan i gläntan. Humleblomstern nickar. Tar en omväg hem, via Frueräften, med rapsfält och utsikt mot Södra Sandby.

"Något jag inte vet är i knopp." skriver jag om en växt. Får ett mail med: "Men jag tänkte berätta att den oidentifierade växten som syns på en bild är getrams, även kallad kantkonvalj, alltså en släkting till liljekonvaljen."
6/6 2011: Ett annat bud är att det är storrams. Har därför försökt läsa på och jag håller nog också på storrams. Stort tack för detta.

17/10 2009: Tar paus i bestyren, bl.a. klipps plommonträdet, och kör till Linnebjer. Har nog aldrig sett så många bilar på parkeringen. När jag går runt så noterar jag att de flesta är ute med hund. Går en snabb runda på stigen förbi gläntan, genom höstklädd skog, och studerar höstfärgade blad, de flesta som inte är gröna är gula. En liten sak, bladen liknar lönn, är röd. På en annan tycks de gula bladen fastnat i luften efter att ha slungats ut. Bakom ett gult lövverk syns hagmarkerna runt naturreservatet. Hemkommen slår jag upp HIF - Olympic: 2 - 2. Nu måste vi få hjälp av Åhus.

3/5 2009: Kör till 'mitt' naturreservat Linnebjer nordost om Lund. På parkeringen står fler bilar. Går på stigen som går längs utkanten av skogen. Vitsipporna är överblommade, trädens blad har vecklat ut sig. Mycket liljekonvaljsblad. Kabblekan blommar på de fuktiga små ängarna i skogen. Går in till en ängsglänta, hoppas på mer blom, men hittar inget. En hackspett slår trumvirvlar. Sätter mig i bokskogen med mitt kaffe. Ser människor komma och gå. Några med hund. Några med stavar. Några med kikare. Vid vägen mellan Östra Odarslöv och Linnebjer är en låg höjd. Kanske skapad av människan? Stannar till och går upp på höjden. I öster ser jag Linnebjer, i norr odlingslandskap med blommande rapsfält.

Karta