Järavallen - Häljarp
en vandring 6 km på Skåneledens Öresundsled.

18 april 2014
Kör till Järavallen. Skåneleden går bland tallarna i östra kanten av parkeringen. Leden fortsätter på stigbland björkar som börjar få musöron. Förbi en sänka som en gång för länge sedan var en väg, s.k. hålväg. På bro över motorvägen, där trafiken dånar. Följer ridspåret över en gräshed, i öster har jag Fågelsjön. Grusstig till Badsjön, man har i många år hållit på med att göra en sjö här. Går i södra kanten, för att vika av på stig. Här projekteras ett vindskydd, men ser inget än. En ensam påsklilja blommar vid en björkstam. Kommer fram till en markväg. Ingen visare visar rätt väg.

Vägen leder norrut till ett jordlager. Leden tar österut, till norra sidan av Badsjön. Förra gången jag var här var det en stor grop, nu en sjö. Leden samsas med ridstig mellan tallar. Korsar en parkering och grusvägen till brukshundsklubben. Pågår något med hundövningar. Går en lerig väg, man på traktor jämnar till vägen. Kommer upp på landsvägen till Saxtorp. En kort sträcka på den, sedan norrut på grusväg. Leden kallas här för Häljarpsleden. Förbi hästhagar till bebyggelse. Till höger på asfaltväg i kanten av bebyggelse. Västerut på grusväg, i norr utsikt över landsbygden.

På skogsväg genom blandad löv och granskog. Flera som är ute och promenerar. Går vägen förbi scoutstuga och förskola. In på en stig genom skog, sedan en en gångväg utmed ett stängsel och fält till Häljarp. Över en väg, förbi en idrottsplats där småkillar tränar fotboll. Inne i Häljarp går leden vidare i ett grönt stråk, men jag vänder åter och äter lunch i skogen bland murkna trädstammar.

Åter vid Badsjön, går på östra sidan, där varnas "Bada på en egen risk. Blir snabbt djupt". Några hundar håller fortfarande på. Stannar på hemvägen till vid Borgeby slott för en fika. Magnolierna är på väg att spricka upp. Köper narcisser hos Blomsterfén.

Karta