Hunneröds mosse
ett våtmarksområde mellan Svedala och Skurup. Här finns den sällsynta fjärilen alkonblåvingen och klockgentiana som fjärilen är beroende av.

30 juli 2022
På dagen fem år sedan senast. Kör av E65 vid Lemmeströ söderut mot Grönby. Strax därefter österut mot Gärdslöv. I en lövskogsdunge är en parkering på vänster sida. Plats för fyra bilar. En står där redan. Alkonblåvingen kanske visar sig idag. Går vägen genom skogen och där över stättan ut mot mossen. Träffar på en man. Han är här för att fotografera alkonblåvingen. Finns en hel del klockgentianor som fjärilen behöver för att lägga sina ägg på. Många blommor med fjärilens ägg på. Jag har lite problem med knäna. När jag reser mig, efter att fotograferar en klockgentiana, knakar det till i ett knä. Linkar vidare. Mannen visar: där en alkonblåvinge. Får ingen bild på den. Men fin är den. Kul att få ha sett den i alla fall. Trevligt med en guide. Går genom dungen till nästa fält. Även där en del klockgentianor. Orkidéerna är överblommade. Vid några björkar är en rastplats. Slår oss ner med kaffe, wienerbröd och körsbär. Nöjda återvänder vi till parkeringen.

11 maj 2019
Ensamma på parkeringen. Invid parkeringen är en minnessten över stormen 1967. Mycket av skogen fälldes då. Idag är träden skirt gröna. Följer skogsvägen, över stättan in på mossen. Där blommar granspira. Än syns inget av klockgentiana, som stod i blom vid förra besöket. Fortsätter till delen där det förra gången fanns mycket av överblommade orkidéer. Inte en orkidé. Några enstaka blad syns. Hör årets första gök. Går tillbaka till skogsvägen.

Fortsätter vägen mot kullarna i norr. Över en stätta in på ängsmark. Följer kanten av en åker. I ett litet kärr skymtar några orkidéer. Inte i full blom än. Går västerut upp för backen. I öster syns den nya ekodukten för djur att passera över väg E65. Slår oss ner på sluttningen för lunch med vacker utsikt. I öster mossen, i väster Kungsbacken. På Kungsbacken låg omkring 1200 en borg byggd i tegel.

Fortsätter genom snår upp på backen. I norr syns Lemmeströ kyrkoruin. En mindre guldvinge slår sig ner på en blomma. Följer en åker österut. Går över en stätta och nerför backen. Vid ett jakttorn blommar mandelblomma. Ett par slår sig ner för en fika, första gången de är här. De är den enda vi möter under vårt besök. Återvänder till markvägen och parkeringen.

30 juli 2017
Klockgentianan på Hunnerödsmosse var idag i tidningen och tidigare på TV. Då kanske det är fullt med folk där idag. Vår tur har varit planerad sedan tidigare. Väderprognosen säger uppehåll under dagen med regn på kvällen. Kör av E65 vid Lemmeströ söderut mot Grönby. Strax därefter österut mot Gärdslöv. I en lövskogsdunge är en parkering på vänster sida. Plats för fyra bilar. Två står där redan. Efter oss kommer en till. Två yngre män med plastdunkar ställer sina cyklar.

Skogsvägen är spärrad med en bom. Går vägen fram genom lövskog. Stax är till höger en stätta. Vid ett rastbord sitter cyklisterna. Efter stättan är en stig över en äng bort till kärret klockgentianorna. Möter fyra kvinnor. Det är kvavt. Mannen i den fjärde bilen har gått förbi kärret.

Ser en klockgentiana. När man väl ser en ser man alla. Många. Blåprickigt. Det är blött, bra med stövlar. Klockgentianan är viktig för alkonblåvingen som lägger sina ägg blomknopparna. Många är i knopp. På några syns äggen som vita prickar. Men ingen fjäril.

Går norrut förbi ringbarkade träd. Över två stättor ut på en äng. Fjärde mannen och en kvinna går runt. Mycket med orkideer, mest utblommade. Enstaka klockgentianor. Muller. Mörka moln. Åska. Fjärde mannen återvänder mot bilen. Vandrar tillbaka. Vill inte vara i öppen terräng med åska. Blixt och dunder. Regnstänk. Fjärde mannen kan inte sett några klockgentianor. Bara gått förbi. När vi kör öppnar sig himlen. Parkeringen blir tom. Regnet vräker ner. Blixtar avlöser varandra.

Karta