Hunneröds mosse
ett våtmarksområde mellan Svedala och Skurup. Här finns den sällsynta fjärilen alkonblåvingen och klockgentiana som fjärilen är beroende av.

30 juli 2017
Klockgentianan på Hunnerödsmosse var idag i tidningen och tidigare på TV. Då kanske det är fullt med folk där idag. Vår tur har varit planerad sedan tidigare. Väderprognosen säger uppehåll under dagen med regn på kvällen. Kör av E65 vid Lemmeströ söderut mot Grönby. Strax därefter österut mot Gärdslöv. I en lövskogsdunge är en parkering på vänster sida. Plats för fyra bilar. Två står där redan. Efter oss kommer en till. Två yngre män med plastdunkar ställer sina cyklar.

Skogsvägen är spärrad med en bom. Går vägen fram genom lövskog. Stax är till höger en stätta. Vid ett rastbord sitter cyklisterna. Efter stättan är en stig över en äng bort till kärret klockgentianorna. Möter fyra kvinnor. Det är kvavt. Mannen i den fjärde bilen har gått förbi kärret.

Ser en klockgentiana. När man väl ser en ser man alla. Många. Blåprickigt. Det är blött, bra med stövlar. Klockgentianan är viktig för alkonblåvingen som lägger sina ägg blomknopparna. Många är i knopp. På några syns äggen som vita prickar. Men ingen fjäril.

Går norrut förbi ringbarkade träd. Över två stättor ut på en äng. Fjärde mannen och en kvinna går runt. Mycket med orkideer, mest utblommade. Enstaka klockgentianor. Muller. Mörka moln. Åska. Fjärde mannen återvänder mot bilen. Vandrar tillbaka. Vill inte vara i öppen terräng med åska. Blixt och dunder. Regnstänk. Fjärde mannen kan inte sett några klockgentianor. Bara gått förbi. När vi kör öppnar sig himlen. Parkeringen blir tom. Regnet vräker ner. Blixtar avlöser varandra.

Karta