Glorias Äppelgård
äppelodling strax norr om Lund. Butik och café med produkter baserade på äpplen.

16 augusti 2014: Självplockning.
Cyklar cykelvägen norr om Klosterängshöjden, sedan grusvägen norrut till dess där svänger 90 grader västerut. Där går en markväg österut mellan åkrarna. Lite svårcyklad. Det är självplockning av Discovery. Ett vackert rött äpple. Lånar en korg i caféet. Fyller den snabbt med fyra kilo. Träden är fulla med frukt. Avslutar med kaffe och äppelmuffins i caféet. Cyklar hem via dammen och beträdan på Ladugårdsmarken. Bakar en äppelpaj på en del av äpplena. Gott.

30 oktober 2011: Hösten är i full gång, trädens blad singlar färgglada mot marken. Cyklar till Glorias Äppelgård på Ladugårdsmarken norr om Lund. Tar markvägarna över mellan åkrarna, det är lerigt och svårcyklat, sista biten får jag leda cykeln fram till grusvägen och grinden till äppelgården. Ställer cykeln vid byggnaden som rymmer café och butik. I butiken finns en mängd produkter på äppel, bl.a. vackert röd äppelglögg på paradisäpplen. Ett bord är övertäckt, det ska senare bli provsmakning av årets nyheter. Studerar äppelmenyn, exempel står uppställt. Väljer äppelbröd med brieost och äppelmarmelad, och en flaska äppelmust. Sitter ner och avnjuter fikat.

Ger mig sedan ut bland äppelträden för att fotografera hösten. Det mesta är plockat men en del äpplen hänger kvar. Rad på rad med äppelträd. Långa många rader. Hängande äpplen, fallna äpplen, färgglada äpplen. Kan tyvärr inte äppelsorter. På en plätt har det odlats majs. Strosar runt en lång stund till dess det är dags att gå tillbaka till caféet, där det är latinamerikansk konsert. Det är dags att avtäcka årets nyheter. Marmelader, sylt, Gårdens must 2011 av årets äpplen. Köper en flaska av årets must. Kan inte motstå en flask med Vikindio (egen version av argentinsk Chimichurri), gjord på äppleavkok. Ska vara gott till laxen jag ska ha ikväll. Utanför grillas gårdens majs, som provsmakas med olika sorters kryddsmör. Cyklar hem till min laxmiddag, med Vikindio och Gårdens must, en festmåltid.

16 maj 2009: Staden har en 'turista hemma' helg. I centrum är det också en ockupationsfestival, det lär bli bråk,  så där kan man inte vara. Cyklar istället norrut, säger hej till min märgelgrav, vidare på grusvägen över Ladugårdsmarken. Där vägen svänger nittio grader västerut tar jag österut på en skumpig markväg, efter några hundra meter norrut på en än skumpigare markväg. Kommer ut vid grinden till Glorias äppelgård. Det är öppet idag. Äppelblom välkomnar mig. Ställer cykeln vid butiken och caféet. Gloria bjuder de trettio första gästerna på kaffe och äppelkaka, jag är bland de trettio. Smakar bra. Pratar med Gloria, alltid lika trevligt. Beundrar hennes sons äppelblomsbilder. Tittar på sortimentet i butiken. Köper havtorns- och äppelgelé. En annan gäst är ute och cyklar den speciella cykelturen runtom här på norr. Jag går runt bland alla äppelträd, beundrar och fotograferar äppelblom. Plagierar en av Glorias sons bilder, fast hans är bättre. Lätt regn och vind komplicerar. Cyklar tillbaka till grusvägen, följer den västerut till en damm. Ett svanpar har bo på ön. Jag måste leda cykeln på stigen utmed dammen. Från dammen går strövstigen Ladugårdsmarksstråket söderut mot staden. En skumpig grässtig. Ett bedövande gult rapsfält kantar stigen. På geléburken står att den passar till ost. Hemma dukar jag upp Bengtsons special, digestive kex, en halva vin, och Glorias gelé. Utsökt.

Karta

Länkar:
Glorias Äppelgård