Borgeby slott
vid Lödde å med anor från tidig medeltid. Porttorn från 1200-talet. Stallbyggnader från 1700-tal. Museum över konstnären Ernst Norlind.

28 augusti 2014: Vid Borgeby slott har det utmed Lödde å byggts en tillgänglighetsanpassad träramp.
Den löper några hundra meter utmed Lödde å. Som gjort för en picnic en skön sommarkväll. Rampen går nedanför utsikten med kända kärleksdikter. Dagen till ära står ett tält och blomurnor på plattformen. Paddlare passerar på ån. Där rampen börjar är en kanotplats (kanoter går att hyra på slottet), därifrån går österut en stig omgiven av träd. Efter några hundra meter kommer man till betesmark med en damm, där några hägrar håller till. En flock fåglar lyfter, flyger runt och landar igen. För lång bort för att se vilka det är. Stigen fortsätter upp till kyrkan. Därifrån tillbaka till slottet på en klippt gräsgång omgiven av nässlor.

25 juli 2013: Ernst Norlindmuseet, caféet, etc..
Ernst Norlindmuseet på Borgeby slott har begränsade öppettider.  Förra gången jag var där så var det stängt (se längre ner). Jag har sett efter på hemsidan, idag är det öppet. Efter några soliga och varma dagar är det idag mulet och lätta regnskurar drar förbi. Konstnären Ernst Norlind gifte sig med Hanna som ägde slottet, och de gjorde slottet till ett kulturcentrum omkring 1900. I porttornet är ett Ernst Norlind museum. Det är en smal brant trappa upp, det är svårt att anpassa ett gammalt slott. Ernst står som pappfigur och möter. Han var känd för sina storkmålningar, som han målade eftersom de sålde bra. Texter berättar om honom, i ett citat berättar han om sin storkteknik. Han målade mycket annat. Ett rum är inrymt som hans atelje. Finns en hel del annat, en uppstoppad stork, en örn vakar över ett middagssällskap. På en våning visas sonen Staffans målningar. Inte lika intressant tycker jag, som inte har någon större konsttalang att tala om. Man har också tillfälliga utställningar, denna gång Bo Ahlström, ingen jag känner till. Rätt abstrakt men färgglatt. I huvudbyggnaden är också temporära utställningar.

Kaffedags. Caféet är en halvtrappa ner i huvudbyggnaden. Man får akta huvudet, dörröppningen är låg. Man behöver inte gå ner, det är bäst som utecafé. Lavendelkaka, det ska jag ha. Ett större damsällskap gör slut på dem. Jag tar en chokladkaka med kardemummagrädde och slår mig ner ute. Stolarna är blöta av ett lätt regn, sätter mig på en plastpåse. Anspråkslöst och trevligt är det.  Ett sällskap kommer per cykel. I hörnet har Blomsterfén öppnat butik, med blommor och blomsterbindning. Mot Lödde å är en utsiktsplats med kärleksdikter. En väg går ner till en anläggningsplats för kanoter. Man kan hyra i caféet. En familj kommer paddlandes, vana paddlare, men sonen har plurrat lite.

Som avslutning kör jag till min Stora stenen stranden norr om Barsebäckshamn.

17 augusti 2012: Slottet, caféet.
Kör från Stävie mot Löddeköpinge. Kommer förbi Borgeby slott. Café och öppet står det vid slottet. Kör in och parkerar. Slottet har anor från tidig medeltid. Porttornet är det som är äldst från 1200-talet. Slottet har förändrats och blivit mindre med tiden. Utanför är fina gamla stallbyggnader från 1700-talet. Känner historien när jag går igenom porten i det medeltida tornet. Man behöver inte gå genom porten, slottet är idag bara tornet, en huvudbyggnad och ett ensamt torn. Caféet är inrymt i huvudbyggnaden, en halvtrappa ner. Det är skönare att sitta ute på gårdsplanen. Sitter i skuggan med kaffe och en kanelbulle. Kakutbudet är något begränsat.

Konstnären Ernst Norlind gifte sig med Hanna som ägde slottet, och de gjorde slottet till ett kulturcentrum omkring 1900. I porttornet är ett Ernst Norlind museum, det är inte öppet alla dagar och stängt idag. I parken är redskap för en lekfull femkamp. Barn verkar roade. Från ett träd hänger gungor, det vågar jag mig inte upp i. I hörntornet pågår en fotoutställning med gamla bilder från Borgeby förr i tiden. Den är nog där temporärt. I huvudbyggnaden pågår en konstutställning, just nu med målningar, keramik, graffiti. Slottet har nya ägare, trevligt att man försöker skapa liv i det.

Jag avslutar kaffet och fortsätter till mitt bad i Barsebäckshamn.

Borgeby slott
Norlind muséet
Blomsterfén

Karta