Boijsens dammar
fem dammar, fyra före detta fiskedammar och en naturlig, i norra delen av Skrylleområdet. I två växer röd näckros.

6 september 2020:
Många bilar på parkeringen, nästan fullt. Folk sitter i solskenet på gräset intill. Går stigen förbi den fina stenen. Viker av in till första dammen. Grönskrimrande speglingar. En något skamfilad spång över utflödet. Följer dammen till dess inflöder från Måryds fälad. Stigen är inte så synlig längre. Över inflödet är en spång. Återvänder och går på södra sidan av damm nummer två. Utmed östra sidan av dammen har man gjort en ordentlig grusgång och bro över utflödet. Stigen utmed bäcken ner till damm tre syns inte till i skogen, så vi följer stigen söderut genom skogen. Den ansluter till en stig som vi viker av österut på. Kommer fram till en vresbok, därifrån ner till damm 3. Här sitter barnfamiljer och grillar. Går ner längs bäcken till damm 4. Ser inte mycket där. Går upp och över till norra sidan. Damm 4 ligger en bit ner i skogen. Hoppats på att få se de röda näckrosorna blomma. Syns bara några stycken. Tar stigen vidare till höjden i norr. Går in i dungen mot dammen. Sitter på en klippa med fika. Vid klippan är ett björnbärssnår, inget moget. Fortsätter över Måkullen, fin utsikt norrut. Den femte dammen, en groddamm, syns knappt bakom vass. Går en kort tur ut på Måryds fälad, där inflödet till damman meandrar fram. Många som brett ut en filt med fika. Vi har haft vår fika. Kör hem.

10 augusti 2011:
På vägen mellan Södra Sandby och Torna Hällestad, går strax efter Södra Sandby en väg till parkeringen till naturreservatet Måryd. Från parkeringen går en stig in i skogen. Möter en man med dotter och två söta hundvalpar. Kan inte låta bli att även hälsa på valparna. Här ligger fyra före detta fiskedammar, Boijsens dammar anlagda 1934. Det finns också liten, kanske naturlig vattensamling, norr om stigen. I en fågelholk har några insekter, liknar förvuxna getingar, flyttat in. Fiskedammarna ligger söder om stigen. De ligger i terrasser från väster till öster. Den första dammen är inte så välbesökt, ligger undanskymd bakom buskagen. Mellan den och andra dammen löper en smal remsa med en stig på. Jag lämnar första dammen och går till östra sidan av damm två. Små broar är över utflödet från dammarna. Den tredje dammen är den mest välbesökta. Hit kommer barnfamiljer och håvar. I dammen blommar röd näckros. Här finns rastbord och grillplats. I en hage intill växer björnbär. Vid utflödet till den fjärde dammen är också en grillplats. Går över en färist och följer sedan inhägnaden av den fjärde dammen. I dammen är en stor mängd röda näckrosor. Vid slutet av dammen är en stätta in. Utflödet försvinner österut bland fälten. Östra sidan är otillgänglig så jag återvänder till tredje dammen och fikar. Detta är ett av mina vardagssmultronställen, har varit här många gånger.

Väljer sedan att ta stigen genom skogen på den södra sidan, inte alls så bra stig som den på norra sidan. Blöt och lerig. Stigen följer bäcken mellan dammarna. Går på bron över inflödet till den första dammen. Inflödet till dammarna kommer från Måryds fälad, en vacker enefälad. Gå på en gångrist in dit. En barnfamilj är ute på promenad. Lägger mig ner i gräset och ser upp på molnen som glider fram. Liknar det inte krabbnebulosan? 1054 beskrev kineserna en stjärna som även lyste på dagen. En supernova vars rest i dag kan ses som krabbnebulosan. Har i en månad haft en mängd extraslag på hjärtat, ack så irriterande, just nu lugnar det sig för en stund. Naturen är ibland den bästa medicinen. Jag ligger kvar en stund till.

Länk: Krabbnebulosan

Karta