Billebjer
är ett litet naturreservat öster om Lund som mest besöks för sitt bad i gammalt stenbrott och sin utsikt från en klippa.

12 april 2023
Två veckor tidigare i år för komma till backsippor. Bara en bil till på parkeringen. Denna gången går vi stigen norr om klippan. Kantas av vitsippor. Kommer ut på fäladen nedanför klippan. Finns en del blommande backsippor, men inte i några mängder. Här tar vi vårt kaffe. Går ut via grinden till stigen österut, sedan stigen upp mot toppen av klippan. Passerar stenen som berättar att "Berget skänkt till Naturskyddsföreningen den 30/9 1921." och "Planteradt år 1884 av Per Johnsson Bengta Person". Det får man läsa på skylten vid stenen, för texten är för eroderad. På berget finns några finna backsippor, men inga mängder här heller. Utsikten som vanligt fin. Går ner genom skogen, smyckat med vitsippor. Det är mycket vatten i stenbrottet. Upp på utsikten, sedan tar vi stättan in på fäladen till parkeringen.

25 september 2022
Kör till Linnebjer för utefika i det vackra vädret. Fullt på parkeringen, kan knappt vända får att komma ut igen. Kör vidare till Billebjer. Mer plats där. Går stigen runt till sänkan nedanför klippan. Möter ryttare och familjer med barn. Uppe på klippan sitter folk. Andra passerar där vi slagit oss ner med kaffet nära ett äppelträd. Går tillbaka på stigen norr om klippan. Går ner till dammen. Där grillas det. Nere vid vattnet tillbaka till utsikten. Där sitter folk och fikar. Utsikten döljs av grönska. Kör hem.

29 april 2022
Kör till Billebjer för att se på vårblomningen. Bara vi på parkeringen. Går upp på utsikten över det före detta stenbrottet. Här finns några blommande backsippor, men också en hel del överblommade. Fortsätter runt berget för att komma nedanför stupet. I skogen mycket av vitsippor. På kullen nedanför stupet finns en del backsippor och vitsippor. Går upp nedanför stupet, vitt av blommande slån. Björkarna skiftar i grönt. Många fröställningar från backsippa. Det blir en skön stund med kaffe i sänkan nedanför klippan. Går upp på branten för utsikt och mer av backsippa. Vandrar tillbaka på stigen som går runt berget. Mycket blåbärsris och blom.

28 augusti 2020
Mulen dag. Det är nog inte mycket folk vid Billebjer. På parkeringen mekar en man med en bil. Vi tänkte ha lunch på klipporna ovanför stenbrottet, men utsikten mot vattnet blockeras av träd nuförtiden. Går genom skogen upp på Billebjer, där är det fin utsikt. Inte så fint är en eldstad på klippan, med en sönderslagen flaska, och skräpigt. Vi går längre upp till den bästa utsikten. Har trangian med för att göra kaffe. Har förberett wraps med tonfisk. Vacker utsikt, behaglig temperatur, nästan vindstilla. Ett sällskap med hundar passerar. Ett par går nedanför klipporna. Vi går ner till den södra parkeringen, därifrån till hagen nedanför klippan. Ett par sitter uppe på klippan. Fullt med äpplen på äppelträden. Till hagen är nya grindar. Rundar klippan, går tillbaka till stenbrottet. Ett gäng teknologer har något för sig vid grillplatsen. En kvinna badar vid badplatsen intill. Känner inte för bad idag. På parkeringen mekar mannen fortfarande med bilen.

15 mars 2015
För några år sedan provade jag att gå en stig upp för Billebjers branta sida. Vågade inte sista biten, hade ont och det var halt på stenarna. Gör ett nytt försök idag, lite trött som då men formen är god. Upp till klippan är det inga problem. Sedan enkel klättring, hivar mig upp till en högra avsats och jag är uppe. Det var enkelt. Utsikten är som vanligt fin. Mitt sällskap tycker jag skulle klättrat på riktigt. Vill du bli av med mig? Fortsätter med att gå runt det vattenfyllda stenbrottet. Vädret lockar inte till bad. Blåmes och talgoxe far våryra runt.

13 januari 2013: Dåligt med sömn. Jag ställer in ett besök hos en bekant på Söderslätt och sover en stund till. Piggare och det blir en kort tur med bilen till Billebjer. Sällan jag är där på vintern. Parkeringen är halvfull när jag kommer. Det snöar lätt, klipporna vid det vattenfyllda stenbrottet bryter i vitt. Isen har ännu inte hunnit lägga sig över hela vattenytan. Fortsätter upp på bergknallen i söder. Andra är på väg ner. Ett par och står och pratar på högsta punkten, barn leker med påkar. Jag går försiktigt fram till kanten. Utsikten försvinner gradvis i den lätta snöyran. Klipporna är hala, lätt pudrade av snö.

Jag går ner på östra slänten, genom en vinkelgenomgång och sedan västerut i sänkan under klipporna. På ett ställe kan man med lite lätt klättring ta sig upp på berget. Provar, det är halt jag är lite stel av kylan, greppet på skorna är inte det bästa. Vågar mig inte hela vägen, går ner igen när jag nästan är uppe.

Söderut ligger åkergrödor och väntar på våren. Fortsätter på stigen genom skogen. Lämnar den för att gå ner till en mindre damm, den brukar döljas av grönska på sommaren. Från dammen genom buskaget till stenbrottet, där en familj grillar korv. Rundar stenbrottet på knögglig stig. Nu när träden är avlövade skyms inte sikten. Det är en kort runda, jag är snart tillbaka vid klippan där jag började. Det är bara min bil kvar på parkeringen. Den nedåtgående solen färgar horisonten.

12/6 2010: Parkerar på Skryllegårdens parkering. Börjar med att följa hundspåret. Boskap betar i hagarna. In på stig i skog, en hundslinga med olika stationer. Joggare använder den också, men inte stationerna. Följer sedan grusvägen mot Billebjer. Går in i hagen nedanför klippbranten. Ett stort sällskap har utflykt i det gröna och röda, tjärblomster är i full blom. Går nedanför branten till hagens slut med en vinkelgenomgå, där jag tar stigen upp på klippan. Härifrån är en storslagen utsikt. Nedanför klippan ger sig sällskapet av, de ser små ut. Jag tar mig en paus tillsammans med utsikten. Tar sedan stigen västerut, förbi en sten som berättar att 1921 skänktes berget till Naturskyddsföreningen. Kommer ut på större stig till stenbrottet. Runt det vattenfyllda före detta stenbrottet är det lummigt och branta klippkanter. Vid stenbrottet finns en enkel badplats. Tar besvärlig stig utmed vattenkanten, finns bättre stig längre bort. Passerar en vacker ormbunke. Kommer fram till klippan i östra delen. Här finns en parkering som de flesta besökarna använder, finns även en toalett. Inom reservatet finns också öppna betesmarker. Går tillbaka till Skrylle utmed Rögle dammar, några provar fiskelyckan. På skogsväg kantad med blommande gåsört och rödblära. In på stig, på bro över bäck i vilken träden speglas. Rundan på åtta kilometer är fullbordad.

Karta