Stenkilsristningen
är en hällristning i hagmark mellan Simrishamn och Brantevik. Skepp, människor med yxor, hästar, hjulkors och skålgropar på en stenhäll.

16 februari 2019
Så här års ska det inte vara några kor på markerna. Vid förra besöket spärrades stigen av ett fyrtiotal kor och misstänkt tjur. Vi vände. Då var vi här för att studera Yxornas häll. Stenkilsristningen fick vänta. Idag gör vi ett nytt försök.

Ställer bilen på rastplatsen mittemot Yxornas häll, hällristningen utmed vägen mellan Simrishamn och Brantevik. Från Yxornas häll är en markerad stig till Stenkilsristningen. Vid stigens början är en låda med ett informationsblad med karta och information. Genom stängsel, lyfter av elstängsel. Vimplar visar vägen. Vintergäck och snödroppe blommar. Inga kor. Vid en slänt fin utsikt mot havet. Viker av mellan åker och gård. På håll syns stenhällen. Bakom är vindkraftverk. Blåser rätt bra. Lyfter av ett elstängsel för att komma in till hällen.

Hällen är rengjord från mossa och lav. Här finns många ristningar. En del är svåra att sen, andra är tydliga. Skepp (några rikt utsirade), människor med yxor, hästar, hjulkors och skålgropar. Vi hittar flera av dem. Man får titta i olika riktningar beroende på hur ljuset faller på dem. Hällen har troligen varit större, finns spår av ett stenbrott. I hagen intill är en mindre stenhäll. Undersöker den men ser inget.

Solen skiner. Varmt för att vara i februari. Går tillbaka till parkeringen. Sitter ner vid havet och äter lunch. Fyra svanar ute i vattnet. En familj grillar på grillplatsen.

Karta