Sjörups kyrka
nordväst om Ystad, byggdes omkring 1150-70. Den blev för liten på 1800-talet och förföll. Under 1930-talet och framåt har kyrkan renoverats.

29 augusti, 2021
Kör förbi Blentarp mot Sjörup. På en äng framför Blentarps kyrka är flock storkar. Finns ett storkhägn en bit bort. För en dryg vecka sedan kom vi inte in i Sjörups kyrka, trots att den skulle vara öppen fick vi inte upp dörren. Vi var då här för att se på runstenen som står vid grinden. Frågade via mail om kyrka var låst, men den var öppen. Det var bara att dörren kärvade, vi var för försiktiga. Idag när vi kommer är parkeringen nästan full. Det är barndop i kyrkan. Vi går runt kyrkan och ser på en del gamla gravstenar. Sätter oss utanför grunden av vapenhuset och väntar på att dopet ska avslutas. Gäster strömmar ut.

Kyrkan byggdes omkring 1150-70, med tillbyggnader under medeltiden. Den blev för liten på 1800-talet och en ny byggdes i Södra Vallösa. Inventarierna auktionerades bort och kyrkan förföll. Därför finns är inventerierna från senare tid. Under 1930-talet och framåt har kyrkan renoverats. Framme vid koret står ett smyckat bord för dopet. Framför koret och i koret är stora gravhällar. På den norra väggen finns en diffus målning föreställande en mansfigur blåsande i ett horn, den är målad direkt på en sten. Intill är något är en målning som liknar ett hjul. På den norra sidan fanns en ingång för kvinnorna, nu igenmurad men konturen har bevarats. Där finns heller inga fönster mot norr. Vid ingången ligger en gästbok vid tända ljus.

Vi tackar kyrkvärden som håller på att plocka undan. Därefter kör vi till Abbekås och Bongska huset och dricker cappuccino med en god smörgås till.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 55.441239, 13.635441