Ramnakullabackarna
ett litet naturreservat vid Blentarp på Romeleåsens ostsluttning, med bäckravin och vidsträckt utsikt. Blommande körsbärsträd på våren.

6 maj 2020
Nu när körsbärsträden blommar är det som vackrast på Ramnakullabackarna utanför Blentarp. Tomt på parekeringen. En kringla vid och en stätta in till backarna. Ännu inga betande djur. Körsbärsträden är i full blom, liksom häggen. Matta med maskros. Går upp på topparna, som är två. Lite kämpigt. Utsikten är vidsträckt. Sövdesjön skymtar. Blommande träd åt alla håll. Vitt i förgrunden, vitt i bakgrunden. Går ner till bäcken som porlar i dalgången. Mycket hägg. Några mandelbomma. Slår oss ner med kaffe under ett körsbärsträd. En fin dag. Vid skogsdungen på andra sidan vägen betar dovhjort. En sista runda innan vi kör vidare.

1 maj 2014
Rapsfältet vid parkeringen blommar. Körsbärsträden blommar. Går upp på toppen av kullarna. Utsikten norrut är enastående. Skymtar Sövdesjön. Äter hemmagjord rabarberpaj med hemmagjord vaniljsås. Smörblom blommar på sluttningen. En cyklist far förbi på vägen. På sluttningen till bäcken blommar hägg.

28 augusti 2011: Kör vägen från Blentarp mot Slimminge. Efter en kurva dyker en kulle upp på höger sida. På vänstra sidan är en parkering. Backarna består av två kullar, den högsta 134 meter hög. In till reservatet är en vinkelgenomgång. Kullarna betas av kor. På en höjd nedanför kullarna är flera rönnbärsträd, bären lyser röda. Börjar med att gå ner i bäckravinen. Bäcken porlar fram i en frodig skog. Det är blött, mina stövlar behövs. Vadar bäcken och följer den en kort sträcka. Vadar sedan tillbaka igen. Lämnar skogen och följer sluttningen av kullarna. Kämpar mig uppför till den högsta kullen. Utsikten österut skyms av den främre kullen. Åt väster ser man mot Romeleåsens sluttning. Hus ligger vackert vid sluttningen mot bäcken. Går över till den främre kullen. Utsikten är lika fin som jag kommer ihåg den från förra besöket. Nedanför kullen betar kor. Börjar gå ner mot dem.

Men, vänta! Det där är ju en kraftig tjur! Tvekar, tjurar inger respekt. Den tittar mot mig. Den ser snäll ut, men nä. Jag retirerar, över och bakom kullen. Går till andra änden av hagen. Jag är ovig, får krypa under staketet. Följer vägen tillbaka till parkeringen. Vid vägkanten blommar Gulsporre, gissar jag det är. Vid parkeringen smakar björnbären utmärkt. Kör till Majas café i Veberöd och köper en bakelse med hem. Det är ju födelsedag.

Karta