Kulturens Östarp
söder om Veberöd är ett levande museum mitt i kulturlandskapet med lantbruksmiljö från 1830-talet och 1930-talet.

20 augusti 2011: Strax efter Veberöd, på vägen mot Blentarp, går en smal asfalterad väg till Kulturens Östarp. Ställer bilen på parkeringsplatsen vid gästgivaregården. Hämtar en broschy om platsen i Östarpshallen. Därinne hänger barnteckningar. Längesedan jag åt på gästiset, det blir inte idag heller, men sugen blev jag. Går gången mot de gamla byggnaderna.

I hagen är hö på tork. Börjar med Väderkvarnen. Stod en gång i Lund, byggd i början av 1800-talet.  Går upp på den rangliga uppgången. Studerar malmekanismen. Fin utsikt mot gästiset. Intill ligger Möllegården, byggd 1924 som driftsanläggning för jordbruket. Nedanför möllan ligger Brytestugan som användes för linberedening. Den är öppen så jag tittar in i den. Malttorkan intill är ett torkhus för malt, som användes till ölbryggning. Vid en bäck står en vattenkvarn, byggd 1705. Bakom kvarnen betar kor. Går vägen upp till Gamlegård, som är byggd 1812 och blir alltså 200 år nästa år.

I en hage betar får, gamla skånska lantraser. Framför gården börjar en guidad tur, gruppen består av ett par och en glad hund. Jag halvansluter. Två svin bökar i marken. Gården är kringbyggd med en kullerstensgård, med en brunn. Brunnen har sinat. I ett rum kan barnen göra kottedjur, där står en stor samling. I ena längan är gamla redskap. Vandrar genom rummen, vävkammare, kistor. I köket ugnar och köksredskap. Från köket kommer jag ut i trädgården med rabatter och buxbomhäckar. Mängder av växter, många okända för mig. Ett skraltigt äppelträd lär vara lika gammalt som gården. Sitter ner och njuter av prakten. Höns och tupp spankulerar förbi. Utanför gården står utedass, som jag nyttjar. Utanför står en vattenkanna, som jag också nyttjar. Sedan är det dags att köra hem.

Länkar:
Kulturens Östarp
Östarps Gästgivaregård

Karta