Gyllebosjön
nordväst om Simrishamn på Österlen. Bad och vandring i lummig skog runt sjön.

8 juli 2012: Utnyttjar Skånetrafikens sommarkort, som ger fri åkning 15 juni - 15 augusti, och åker till Simrishamn för att tillbringa helgen hos bekanta norr om Simrishamn. På lördagen går hav och himmel samman i en blågrå enhet. Skålgroparna på samlingsstenen i Baskemölla är vattenfyllda efter regn. På söndagen skiner solen och värmer gott. Vi kör till Gyllebosjön. Passerar på vägen bageri Kin i Östra Vemmerlöv. Köper kanelbullar och nässelbröd. Efter ett besök i borgruinen vid Gyllebo slott parkerar vi vid badplatsen i nordöstra hörnet av sjön.

Börjar med att gå Sjöstigen fyra kilometer runt sjön. Till en början på grusväg genom vacker lövskog. Vid en bäck står en skylt "Kvarnstigen", hundra meter upp längs bäcken är resterna av en kvarn. Utmed vägen är grillplatser vi sjökanten. Lämnar vägen för en stig utmed sjön. Våta partier är spångade, som är rejält hala efter regnet. Förbi rastplatser med sjöutsikt. Vassruggar speglar sig i vattenytan. Skyltar visar en rätt vid vägval. Fortsatt fin promenad på stig, kommer fram till en rastplats med brygga. Här går säkert att bada. Tar en paus på bryggan och beundrar sjön. Fortsätter vår vandring, tangerar en grusväg vid sjöns utlopp. Här går slinga, Åsstigen 2 km, men den får vara till en annan gång. Sedan in på stig genom skog. Här är ingen direktkontakt med sjön, istället skymtar sumpskog och vattenspeglar. Där det är blött är det spångat. Kommer ut på vägen förbi Gyllebo slott. På andra sidan sjön ligger ett torp vackert. Är snart åter vid badplatsen.

Modiga hoppar från hopptornet, jag är inte modig. Jag klättrar istället försiktigt ner i vattnet från bryggan. Vattnet går mig till halsen, en dålig överarmsmuskel gör att simtagen gör ont. Blir därför bara ett kort dopp. Räcker för mig. Vi har ingen fika med oss till kanelbullarna. Blir fika när vi kommit "hem".

Länkar:
Bageri Kin
Om besöket vid borgruinen
Gyllebo naturreservat

Karta