Strandstråket
är kuststräckan från Spillepengen i söder, genom Lomma via Lomma beach och Bjärred, till Löddesnäs i norr. En 21 kilometer lång promenad utmed Öresundskusten.

17 januari 2016: Lomma beach
Länge sedan jag parkerade i Lomma. Det byggs där jag brukade parkera, eller avstängt, eller begränsad parkeringstid. Kör dit "Badplatsparkering" visar. Hamnar vid dammarna vid vägen mot Bjärred. Därifrån får man gå några hundra meter på en smal väg till stranden. Några åker skridsko på dammen. Parkeringen som en gång fanns där är avspärrad. En bit bort har det byggts nytt.

Det är vackert vinterväder. Många som promenerar, med och utan hund. Snön på stranden är upptrampad av många fötter. Malmö och bron syns vid horisonten. En tomteluva på en påle minner om julen som varit. Det är kallt. Isen har lagt sig utmed stranden. Solen värmer.

Går ut på en lång badbrygga. Det är långgrunt. Därute bilder isflag mönster. Gäss lyfter ute i vattnet. Fortsätter till nästa brygga. Där åker barn och vuxna skridsko på isen.

Återvänder. Kör in till Lomma. Tar en cappuccino och en fastlagsbulle på hembageriet vid torget. Utanför kastar barn snö på statyn Grodan, som är naken kvinna.

Tidigare: Översikt
Strandstråket är kuststräckan från Spillepengen i söder, genom Lomma och Bjärred, till Löddesnäs i norr. En 21 kilometer lång sträcka utmed Öresundskusten. Det finns goda bussförbindelser med Lomma och Bjärred. Spillepengen i söder är en soptipp som görs om till ett stövområde. Från höjden har man norrut utsikt mot Alnarps fälad. Fäladen består av översvämmade strandängar och torrare ängsmarker. Det är en viktig fågellokal när det gäller häckning, rast- och övervintringsplats. Ur störningssynpunkt är det inte så lämpligt att gå på ängarna, utan man bör nog gå utmed vägen öster om fäladen. Där fäladen slutar vid Öresundsparken tar man sig ner till strandpromenaden mot Lomma. Stranden är långgrund och vid Lomma saltsjöbad är en badstrand. Man går sedan längs klippta gräsytor, förbi en damm innan man kommer fram till bostadsområdet Hamnhusen och T-bryggan, en välbesökt badplats. Vidare går man utmed Lomma hamn, och sedan över en gångbro till norra sidan av Höje ås mynning. Här sträcker en fin sandstrand ut sig, Lomma beach. En välbesökt badplats. Innanför finns kustdammarna, vars ursprung är lertäkter till tegelframställning. Här finns en hel del fågel. Vid Haboljungs camping slutar badstranden. Därefter går gången utmed ett alkärr fram till samhället Haboljung.

När jag gick så var det lågvatten och man kunde gå vid vattenbrynet mellan vattnet och husen, vars tomter går ner till stranden. Det var nog inte så populärt, misstänksamma blickar följde mig. Det är nog tänkt att man ska gå på cykelstigen utmed landsvägen, som vid Grönhögarna tangerar kusten, fram till Bjärred. Vid Grönhögarna finns en parkering. Vid min vandring kunde jag fortsätta på stranden fram till Bjärred. Innan Bjersund är det en mur som det vid högvatten nog är svår att komma förbi. Men, som sagt, då får man ta cykelstigen. Vid Bjersund fanns förr ett tegelbruk, som nu innehåller restaurang och kafé, som var stängt när jag var här tidigt på våren. Restaurang finns också ute på Långa bryggan, med kallbadhus, strax norr om Bjersund. Norrut från Långa bryggan är det en strandpromenad genom Bjärred, förbi Gyllins ängar, fram till Löddesnäs. Vid Gyllins ängar är en strandvall från tiden för Littorinahavet, tiden då Öresund bildades. Vid Löddesnäs, Löddeåns mynning, finns ett fågeltorn och en spång genom vasspartiet ut till vattnet.

Söderut

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009