Wallåkra stenkärlsfabrik
vid Rååns dalgång i Vallåkra med anor från 1864. Bruksgods produceras på traditionellt sätt med rundugn. Butik.

14 april 2017
Tar tåget till Vallåkra. Haren är på sin plats. Går till stenkärlsfabriken. Fullt på krogen. Bokar bord till 13.00. En halvtimme till att gå runt i fabriken. Ugnen har nyligen öppnats. Fortfarande varm. Letar efter en ljusstake. Finns bara låga därinne. Tar istället en mellanhög från en tidigare bränning. Lunch på krogen: nässelsoppa, majskyckling och öl. En portion soppa, två tallrikar. Därefter promenad till Borgen naturreservat.

Läs också om Dinosaurier i Vallåkra

30 juli 2011: Lördagslunch på Wallåkra stenkärlsfabrik.
Kör till Wallåkra stenkärlsfabrik i Vallåkra. Passar på att på vägen dit köpa tomater i Tomatens hus strax utanför.  Det är lunchdags och lördagslunchen ska intas på krogen vid stenkärlsfabriken.

Sallad Serranoskinka, mozarella, melon, quinoa, och basilikacreme för 89 kronor.
Kan inte motstå efterrätten:
Mjölkchokladmousse med mango, passionsfrukt, och pistagecrunch för 75 kronor.
Varför är efterrätter relativt dyra?

Sitter ut på verandan. Veranden och trappan ut verkar gjord av rester från keramik bränningar. Bäcken porlar glatt in under krogen. Det förbereds för kvällens grillafton. Serveras av en ung trevlig tjej. Gott är det, blir mätt med välbefinnande, fin miljö. Går in i fabriken. Ugnen håller på att fyllas inför nästa bränning. I fabriken är också en utställning med målningar av Bertil Kaa Hedberg. Pratar en stund med alltid trevliga Åsa. Får lov att ta brickor som används att stapla krukor i ugnen, de är ändå engångs, bra att ha hemma ställa krukor på. Kör till Ålabodarna för att se på havet. Över Öresund drar regnskurar fram.

22/11 2009: Wallåkra stenkärlsfabrik med ugnsöppning och naturreservatet Borgen.
Tåg till Vallåkra där GS med hund väntar. Går i lätt regn Tallstigen till stenkärlsfabriken som ligger vid en bäck. Utanför butiken står en vagn dekorerad med bl.a. pumpor. Stenkärlsfigurer blickar ner från ett fönster. I krogen, i magasinshuset med en bäck under, dukas för dagens gäster. Går in i butiken. Ugnen är öppnad, det är fortfarande varmt. Går in, får lagom plats eftersom den är fylld med nybränd keramik. Går runt ugnen. I ett hörn är en hög med stenkol, bränsle till ugnen. Ugnen är nyrenoverad, den ursprungliga från 1860-talet var i för dåligt skick. Hänger diplom om en kulturgärning. På ovanvåningen är verkstaden. Här står färdigdrejat i väntan på nästa bränning.

Går ut och följer stigen utmed bäcken, fallna träd ligger över den. Under järnvägen, på bro över Råån. Trots vädret är det vackert. Sitter på bänk vid ån och äter medhavd lunch. Följer en slipprig stig upp på en platå. En jordvall kan vara en rest av en fornborg som fanns här. Återvänder till butiken, köper ett saltkar med träsked. Tåg hem.

Länkar:
Wallåkra Stenkärlsfabrik

Karta