Tomatens hus
nordost om Landskrona. Tomatodling i växthus med butik och café med hemlagat.

8 maj 2011: Där vägen går ner till Ålabodarna, norr om Landskrona, är en parkering. Intill är en trappa ner till en sandstrand. Bryggan är inte på plats, men livbojen hänger där. Det är lite småstenigt i strandkanten, vinglar ut i vattnet för årets premiärdopp. Några simtag, det är nog 12-13 grader i vattnet. Låter solen torka kroppen innan vi kör vidare genom Ålabodarna och Sundvik, sedan genom Glumslöv mot Kvistofta.

Efter ett tag står en vägvisare med "Tomatens hus" in på en mindre väg. Efter någon kilometer kommer vi till växthus, butik, och med ett café med tomater som tema. Caféet är i ett fint vitt litet hus. Beställer maten inne vid disken. Väljer en tomatpaj för 75 kronor och vanligt kranvatten som man får i en brun flaska. Man kan sitta därinne, i trädgården, eller i ett glashus. Det blåser på landet så det blir i glashuset som vindskydd, med utsikt över åkrarna runtomkring. Det är mycket folk, det dröjer innan pajen kommer, man fick göra fler. Rejält hungrig, därför känns pajen liten, den är god, tomaterna gör den vattensjuk.

Går till butiken. Många olika sorters tomater, former, färger, och smaker. I växthuset är tomatplantor, även till försäljning. Det är rätt urplockat. Man är rädd för smitta i växthuset. Köper små tomater stora tomater färgglada tomater. Blandade sorter.

Kaffesugen. Kör till Pumphuset i Borstahusen. Restaurang, konsthall, och museum i gamla delen av det som var Pumphus. Idag med halvföreställande målningar av Ingegerd Westin. En kaffe och liten kaka avslutar utflykten.

Länk:
Tomatens hus

Karta