Pålsjö skog
är ett naturområde i norra Helsingborg nära Öresund på gångavstånd från bostadsområden. Det är många som kommer hit för att ströva eller ta en motionsrunda.

3 mars 2012: Efter att ha ätit lunch på Linneaträdgården går vi in på en strövstig i Pålsjö skog. Många som är ute i det vackra vädret, promenerar, rastar hunden eller joggar. Lämnar stigen och går fritt i skogskanten utmed åkermark. Hunden kan springa fritt för en stund. Ansluter åter till en strövstig. I väster skymtar Öresund. Även om våren är på väg så dröjer det ett bra tag innan trädens blad kommer fram. Går mellan hage och skog. Svänger in på en lerig stig. Joggare passerar förbi. Går fritt mellan bokarnas stammar, hunden får ströva fritt igen. Kommer fram till en stig som tar oss till en parkering vid Landborgen.

Följer promenaden, här och där finns utsiktsplatser mot Öresund med bänkar. Villa Thalassa, före detta vandrarhem, är tillbommat och lär vara till salu. Det ståtliga huset, byggt i början av 1900-talet, ligger vackert med utsikt mot havet. Thalassa är grekiska och betyder visst hav. Vid sidan finns paviljonger med rummen som uthyrdes, ser fint ut. Går över en äng, sedan genom avenboksalléen "Mörka gången" upp till Pålsjö slott, slottet är från andra halvan av 1600-talet. Idag är det en grupp företagare som äger det. Rundar slottet , ut på vägen, hoppar över en bäck till en stig. Stigen går ner i en sänka, till en bäckdalgång. På dess norra sida är ett litet isfall. Broar tar oss över bäcken.

Vi lämnar Pålsjö skog för middag på Gyllene Prag vid Sankt Jörgens plats. Böhmisk gulaschgryta med tjeckiskt öl till. Smakar utmärkt. Toaletten är intressant dekorerad.

Karta