Hovs hallar
mellan Båstad och Torekov är ett kustområde med dramatiska klippformationer och klapperstensfält.

1 augusti 2012: Jag skäms nästan, jag har aldrig varit vid Hovs hallar. Idag blir det av. Platsen är känd för sin skönhet, och att några scener i Ingmar Bergmans film "Det sjunde inseglet" spelades in där, riddaren spelar schack med döden. Min svåger är snäll och kör. "Man ska vara där tidigt, parkeringen blir snabbt full". Vi är där relativt tidigt, parkeringen framför restaurangen är nästan tom. Från parkeringen går en brant knölig stig ner till den klippiga kustlinjen, med stora klapperstensfält. Det tillhör att man bygger ett litet röse. Det är fullt med dem. Jag bygger ett litet röse, andra bygger bättre. Från en klippa hoppar några ungdomar ner i havet. Det skulle jag aldrig våga. På andra klippor klättrar barn och vuxna.

Raukar, friställda höga klippor, sticker upp. Det är branta stup ner till stranden. Växter hittar livsrum bland alla stenar. Det är ett kargt och dramatiskt landskap. Det är inte helt lätt att gå runt på stenar och klippor. Ett värn från Skånelinjen har man lyckats bygga här. Jag går upp och följer klippkanten. Ser ut över raukarna. Vid horisonten sträcker Hallands Väderö ut sig.

Det är lunchdags, kör till Torekov och äter stekt sill i Hamnkiosken Piraten. Gör ett besök vid platsen där Sankta Thoras kyrka låg. Den brann, liksom stora delar av Torekov, 1858. Finns några gravar och murrester.

Karta