Svensköps kyrkoruin
kyrkan byggdes på 1200-talet, den övergavs på 1860-talet då den nya kyrkan byggdes. På ödekyrkogården finns flera gamla gravstenar, den äldsta från 1600-talet.

17 mars 2012: I korsningen vid lanthandeln i Svensköp på Linderödsåsen  står en vägvisare "Kyrkoruin" som pekar norrut. Efter någon kilometer är en väg till höger mot Såtofta. En kort sträcka och ruinen ligger på en vänster sida. Det finns plats att ställa bilen på platsen nedanför ruinen. Av kyrkan, som ligger på en låg kulle, återstår bara rester av murarna. Går upp genom grinden, där en skylt berättar om kyrkan. Går in genom något som kan varit ett vapenhus. Det är bastanta gråstensmurar. Kommer in i långhuset. I koret är ett altare i sten. Jag har lunch med mig, och jag hoppas ingen har något emot att altaret blir mitt lunchbord. Därifrån har jag bra översikt av långhuset. I dess andra ände är ett fint fönster. Genom ett annat fönster ser jag en gran vid kyrkogårdsmuren. På informationsskylten nämndes några granar,  jag går ur kyrkan till granen. Två plana stenar lutar mot en stubbe. På dem står "AES SAT GRAN ÅR 1827" och "AES DÖD ÅR 18??". Minnesstenar över mannen som planterade två granar. Är det stubben och granen som är kvar som det syftar på?

Jag går till grinden igen där gamla gravstenar ligger. Den äldsta är en sten från 1638 med vacker text och minner om två ärliga och gudfruktiga män, Jon Jensön och Tröls Lafresön i Elmhult. Närmre kyrkan är en sten som är skyddad med en lucka. Öppnar den, stenen är knappt synlig. Den är till större delen täckt med grus. Jag låter den vara. Det är säkert den som informationsskylten berättar är från 1710. Jag går runt och letar efter fler stenar. Finner en större med text, och ett antal mindre med initialer och årtal. De verkar alla vara från 1800-talet.

Jag går ner från kullen, och går markvägen på norra sidan, förbi en hage, och in i en skog. Följer hagens kant mot skogen. Ser tillbaka mot kyrkan som ligger inbäddad i ett svagt dis. Två hästar kommer gåendes och hälsar på mig. Tar min bild och återvänder.

Kör till Svensköp för att handla i lanthandeln, men den stänger tidigare på lördagar. På vägen mot Hörby, i Köinge, ligger Sandells hembageri. Stannar till och köper en toscatårta.

Karta

Länkar:
Svensköp
Sandells hembageri