Osarps mölla
nära Munkarp väster om Höör. En akvedukt försåg en mölla med vatten. Vattnet leddes från en damm till kvarnen. Kvarn och den 300 meter långa vattenrännan stod klar 1895. Kvarnen användes fram till 1924.

16 april 2021
Parkerar på parkering till Munkarps fälad. Står redan några bilar där. I dag är det inte fäladen som lockar. Vi ska gå till Osarps mölla. Jag är inte säker på om det går att parkera vid möllan. Det är inte så lång att gå dit härifrån. Fortsätter med att fortsätta på grusvägen vi kom på. Passerar några hus, efter dem til vänster på en större grusväg genom skog. Snart kommer vi till vad som finns kvar av möllan, resterna av en akvedukt, ute på en betesmark.

Akvedukten försåg en mölla med vatten. Vattnet leddes från en damm längre upp till kvarnen. Kvarn och den 300 meter långa vattenrännan, varav den sista biten är en mäktig akvedukt, stod klar 1895. Man fick en fallhöjd på sex meter. Kvarnen användes fram till 1924, då bäcken sinade och kunderna blev färre. Huset revs året därpå. Akvedukten som är byggd av bastanta stenblock har stått emot tidens tand. Det är sankt på bägge sidor om akvedukten. Går uppe på akvedukten. Den slutar vid någons sorts utbyggnad, lägre stenfundament, för att sedan bli en jordvall. Försöker först gå tillbaka på södra sidan, men för blött. Går därför på norra sidan, även blött där men man kan hoppa mellan tuvorna. På ett stenblock är en järnring, där man band skjutshästarna.

Vi går tillbaka på grusvägen till parkeringen. Vill se om man kan gå över Munkarps fälad till möllan. Börjar med att följa slingan, viker av upp på slänten till en stätta över stengärdet till betesmarken i öster. På slänten blommar backsippa. Går över betesmarken till husen strax innan möllan. Här får man krypa under stängsel för att komma ut från betesmarken, det är möjligt men vi gör det inte. Går tillbaka över fäladen.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 55.946749, 13.478523