Hallontorpet
norr om Eslöv med hallonodling, torparväxter, butik med hallonprodukter, café.

1 augusti 2013: När jag i våras var och gick på Bosarps jär norr om Eslöv, såg jag skylten med Hallontorpet,  och tänkte att det ska undersökas när hallonen har mognat. Nu är det dags. Jag tar vägen genom Eslöv, det går långsamt eftersom jag hamnar bakom en traktor genom staden. Vägen från Bosarps jär till Hallontorpet är en grusväg. Passerar järnvägen, södra stambanan. Bommarna är nere, järnvägen är hårt trafikerad, flera tåg passerar utan att bommarna hinner gå upp emellan. Strax efter i en krök på vägen står skylten Hallontorpet, intill är en parkering.

På fältet står rader av hallonplantor, det är hösthallon som precis har börjat mogna. I kanten står en bikupa, det är full aktivitet på bina. Jag går ner till det rödmålade torpet. "Välkomna in" står det på dörren, så jag stiger in. Färska hallon, hallonpaj, hallonsaft, kaffe, och förklaringen till bikupan: hallonhonung. Det kan jag inte motstå. Finns fler hallonprodukter. Slår mig ner i torparträdgården med sina torparväxter, som också finns att köpa. Torpet lär vara från 1870-talet. Vid dåligt väder kan man sitta i ett växthus. Ett högt träd vid torpknuten ger skugga.

En kelen rödtigrerad kattunge går mellan gästerna vid borden. En barnfamilj kommer när jag söker en bild. Pojken gör öron åt mig. "Skäms, så gör man inte" bannar mamman. "Men han tog en bild på oss" försvarar sig sonen. Men jag tog ingen bild. På vägen hem hamnar jag bakom samma traktor genom Eslöv. När jag kommer hem smakar jag på hallonen. Söta, goda, utsökt. Jag äter upp allihop på en gång. Honungen sparar jag till ett senare tillfälle.

Hallontorpet - Facebook
Hallontorpet

Karta