Eslövs leksaksmuseum
med modelljärnvägar, lok och vagnar, dockor, tennsoldater, modellbilar, flygplan, legomodeller, och mycket annat.

30 juli 2013: Tar tåget till Eslöv. Vid stationen ligger Röstånga Mölla . Åter sopplunchbuffé för 60 kronor. Mulet men regnet håller sig undan. Sitter på altanen. Som vanligt massor av pryttlar.

Går vidare till leksaksmuséet. Muséet drivs privat av en familj, inrymt i lokaler där det förr hördes symaskinsljud om jag förstod ägarna rätt. Under många år har de samlat på sig allehanda leksaker, till största delen modelljärnvägar, men också bilar, tennsoldater, dockor bl.a. barbiedockor. Ett större tåg i vilda västern landskap. Ett stort rum är täckt med modelljärnväg, längs väggarna montrar med lok och vagnar. Tåg kör runt bland kända platser, fast jag känner inte igen dem, är inte så berest. Kul tycker ungarna. Äldre ser med igenkännande och nostalgi på alla 50-tals sakerna. Jag hade aldrig modelljärnväg, det var antagligen för dyrt. Kommer inte heller alla ihåg märken och andra leksaker som fanns. En träjärnväg finns nere i källaren, jag hade nåt liknande. Tror jag, har dåligt minne. Nere i källaren finns också modellflygplan och båtar. En stad uppbyggd med legobitar, och en modell av Taj Mahal också i Lego.

När jag kommer ut igen skiner solen. En katt slinker in i grönskan. Får en pratstund med en av ägarna. De öppnade 2011 till Eslövs 100-års jubileum. Det som visas är resultatet av 50 års samlande. Går till torget, sätter mig på Grappa nedanför hotel Sten Stensson Sten, beställer ett glas vitt vin. Svalkar i det plötsligt framkomna solskenet.

Eslövs leksaksmuseum

Karta