Bosjökloster
slott på näset mellan Ringsjöarna. Trädgård, utställningar, restaurang. Klostret grundades på 1000-talet. Upphörde som kloster på 1500-talet. Inträde.

1 september 2011: Väg 23 mellan Snogeröd och Höör. Stress stress. Hatar att köra den. Svänger in till Bosjökloster och parkerar. Betalar 75 kronor i inträde, biljetten gäller året ut. Bosjökloster grundades som ett benedektinerkloster 1080. Verksamheten upphörde 1560 och då blev det ett slott, det har förändrats en hel sedan dess. Det ska till helgen vara Skånedagar med musik, dans, mat, tält reses, och djurhagarna är utan djur. Går genom Rosengården, förbi blomrabatter ner till utsiktsplatsen. Genom en liten vacker trädgård framför ruinen av botkapellet. Bakom den ligger en lekplats och en butik, Röda huset med kläder i naturmaterial och saker till hemmet. I hagen nedanför botkapellet går hästar. En gräsgång går ner till en pir med båtar att hyra. Ser ut över Ringsjön. Det är lunchdags, går till restaurangen. Det är Flädie mat och vin som driver restaurangen. Där serveras Sjunkarödskorv, en viltkorv, med potatissallad. På väggarna hänger en fotoutställning med växtbilder av Hans Hammarskiöld, ende kvarvarande av gruppen tio fotografer. Avnjuter korven ute bland rosor.

Mätt går jag gången bort till den tusenåriga eken, som är fridlyst, den är alltså jämngammal med klostret. I ena sidan av stammen är ett manshögt hål, men lever gör den trots detta och sin höga ålder. Buskar blommar, ormbunkar växer frodigt. Djurhagarna är tomma, de ska användas till Skånedagarna. Dammarna är gröna av alger. Går genom parken, och återvänder till slottet. I hörnet är en liten frodig kryddträdgård. Korsar borggården, ena sidan med klosterkyrkan och en minnesgård, framför den andra sidan, som är privat, står en brunn. I valven där nunnorna intog måltiderna är en utställning med folkdräkter. Fotoförbud så inga bilder därifrån. Går ut för att besöka kyrkan som är fristående från slottet.

Länkar:
Bosjökloster
Sjunkaröds Vildsvinsfarm

Karta