Skånebilder - Lunds domkyrka

domkyrkan som stått i centrala Lund sedan 1100-talet.

14 oktober 2012: Idag är det Tacksägelsedagen och då pyntar man kyrkorna med produkter från årets skörd. Lunds domkyrka har anlitat konstnären Emma Karp Lundström, som gör den berömda äppeltavlan i Kivik, att göra en mindre äppeltavla.

Det är ett populärt initiativ. Det är många som är där för att se på tavlan, vars motiv är tre äppel(?)träd. Äpplen som blev över kan man ta för sig av. Tavlan visas fram till den 25 oktober.

Som jag brukar tänder jag ett ljus i ljusbäraren till minne av de som jag känt och inte är med oss längre.

Utanför kyrkan delar kommunen ut gratis potatis, 1 kg kravodlad från Flyingetrakten, och informerar om stadens grönområde. Kiviks Musteri säljer bl.a. äppelblomshonung, som jag inte kan motstå att köpa.

Julspel 4/12 2010: Kulturskolans julspel "ett barn är fött i Betlehem" med musik från medeltiden, renässansen, och barocken.

Passerar syrenbuskarna söder om Domkyrkan. De ska grävas upp, inhiberas, och planteras någon annanstans. Man vill ha fri sikt från Liberiet till Kyrkogatan nu när man ska ha ett fint Domkyrkoforum. Syrenerna är nästan heliga i Lund, och just på denna plats. Deras tidiga blomning markerar vårens ankomst. Jag ser hellre syrenerna än en fri sikt. Inne i Domkyrkan börjar Kulturskolans julspel "Ett barn är fött i Betlehem", med musik från medeltiden, renässansen, och barocken. Kulturskolan ger barn och ungdomar i Lunds kommun möjlighet att delta i konstnärlig och kulturell verksamhet efter skoltid. Det är en hel del åhörare. Det är sång, musik, och berättande. Stjärnan bärs fram, djur kommer i procession. Kamel, elefant, häst. Det är ett fint julspel. De är väl värda alla applåder. Tänder ett ljus i ljusbäraren. Beundrar julkrubban. Utanför hänger istappar från taket.

Länk: Kulturskolan

25/12 2009: Cyklar ner till domkyrkan. Tövädret har tagit hårt på snötäcket. Delar av området runt kyrkan är avspärrade. Från domkyrkotaket har det rasat stora isbitar. Ett ensamt isstycke hänger kvar i väntan på den sista färden. Därinne förbereds för gudstjänst. Ljusen i den sjuarmade ljusstaken är tända. Tänder ett ljus i ljusbäraren. I kryptan ligger Jesusbarnet i sin krubba. Han ser nyfödd ut. Ljuset från ett fönster strilar ner över en av de många gravhällarna. Gudstjänsten ska börja, då får man inte går runt, jag går ut. Står och studerar relieferna med scener ur bibeln i domkyrkodörren. Har inte sett dem tidigare. Kaffesugen. Inte mycket som är öppet. Hamnar på Coffee Point på Skomakaregatan.

25/12 2008: Cyklar ner till Kino och ser filmen Ljusår av Mikael Kristersson, om ett år i hans trädgård i Falsterbo. En stillsam och rogivande film med bl.a. blommor, bin, larver och fjärilar, fåglar. Det mest dramatiska är när talgoxen slänger ut en död unge, och en stackars geting som fastnar i spindelns nät. Tyvärr är det inte många som ser den. Snettemot Kino ligger Lunds domkyrka. Går efteråt in i Domkyrkan, ingången kantas av två julgranar, och tänder liksom många andra ett ljus för de döda. Det är stillsam musik och sång, antagligen övar man för kvällens konsert. Jag sitter en stund och lyssnar. Några bänkar sig för klockspelet trots att det är en halvtimme dit. Jag beundrar julkrubban i den stora sjuarmade bronsljusstakens kapell. I kryptan, där Finn och hans hustru med barn omfamnar sina pelare, är en utställning med konsthantverk, glasmosaik, från Betlehem.

Karta


UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009