Jakriborg
är ett bostadsområde som ligger ute på 'landet' i Hjärup mellan Lund och Malmö. Husen är byggda i medeltida stil. Mina ögon tycker om variationerna i bebyggelsen och färgerna.

15 december 2013: Julmarknad
Det är snart jul. Häromdagen kom ett julkort, det ligger som ett dåligt samvete på köksbordet. Julkort! Det hade jag glömt. Skriver ut kort som jag ska skickas till utlandet, och jag cyklar förbi en postlåda med söndagstömning. Fortsätter i regnet till mitt stamfik för en cappuccino och en stunds verklighetsflykt i boken "The worst journey" av en som var med på Scotts sydpolsexpedition. I den verkligheten vill jag förstås inte ha velat vara.

Min verklighet är att ta tåget till Hjärup för att besöka julmarknaden i Jakriborg, en medeltidsinspirerad arkitektur. Från stationen går man genom stadsporten, och där på huvudgatan och torget står marknadsstånden. Det är en enkel tomtefigur jag är ute efter. Går ner i en källare. Vid ingången är en julkrubba i naturlig storlek. Därnere är de vanliga marknadsstånden med en blandning av tomtar, bröd, marzipan, smycken, ... ja vad som brukar finnas.

Men först lunch. Hjärups Bageri & Gastronomi erbjuder gulaschsoppa på vildsvin. Slår mig ner i en soffa på verandan till caféet. Får även andlig spis, ett gäng spelar och sjunger andliga sånger. Utanför står en häst och vagn. Även hästen får lunch. Sedan går det iväg en runda med mest barn i vagnen runt kvarteren. Scouterna steker krabbelurer, en sorts pannkakor. Köper en för att smaka. Inte så dumt. På torget underhåller gycklaren Arcadia. I ett stånd på torget köper jag en tomtefigur av en kvinna från Rydebäck. Barn roas med ponnyridning. På torget visar hundar sina konster. Går en runda i källaren igen. För mycket folk för mig, det blir en snabb runda. Känner inte för att handla.

Går ut igen och tittar in i lokalerna utmed huvudgatan. Gatorna fylls, tomten är ute på promenad. Det grillas marshmallow, en lyckas sätta fyr på sin. Till kaffet köper jag en klenät av Algots bröd i Skurup, utan kaffe. Avslutar med en tur bland gränderna bortom huvudstråket, en trevlig bostadsmiljö. Sedan tåget hemåt.

15 november 2009: Jakriborgs spetsiga hus sticker upp ur den skånska myllan i Hjärup mellan Lund och Malmö. Husen är byggda i medeltida 'Hansastil'. Mot järnvägen är ett bullerskydd, stadsmur, som är modernt dekorerad. Från järnvägsstationen i Hjärup går jag genom stadsporten, och strosar runt i gränderna, blandat höga och låga hus, öppna ytor. Det ser trevligt ut, ögat tycker om variationer i bebyggelsen och färgerna. Även lyktorna har en gammaldags stil. En röd katt spanar från ett fönsterbleck. En skata spatserar på taknocken. I centrum är torget. Med butiker, restaurang Valde-Mar, konditori Aningen Godare. Det är fikadags så det blir Aningen Godare. Sätter mig med en blå bakelse och kaffe med utsikt över torget. Lämnar konditoriet och torget, återvänder till stationen.

Ska nu använda Skånetrafikens nya kort, Jo-Jo, och biljettautomat.'Starta', 'Lund', 'Nästa' det här går ju bra! 'Cykel', nä, 'Fortsätt', 'Cykel', nä sa jag ju! F-n. Ä ja dum i huvet? 'Tillbaka', kanske man ska trycka 'Fortsätt' här? Provar. Ja! 'Vuxen' 'Standard' håller Jo-Jo kort med chip och antenn framför avläsaren, biljetten dimper ner.

Länkar:
Välkommen till Jakriborg

Karta

Gulasch

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009