Tjärö
i den Blekingska skärgården, med klippor, branter, skog, ängar och betesmark. Hela ön är ett naturreservat.

8 augusti
Kör av E22 vid Åryd. Följer vägen österut mot Bräkne-Hoby. Strax innan Bräkne-Hoby är vägen söderut till Järnavik. Vid hamnen är en parkering, finns några lediga platser. Uppehåll, men regn hänger i luften. Finns inget skydd mot regn vid båtbryggan där båten till Tjärö lägger till. Det är vi och några till som väntar. När vi lägger ut kommer en kraftig regnskur. Blåser och regnet piskar. Det är en kort tur på cirka 15 minuter. Lagom till när vi kommer fram till Tjärö upphör skuren. De enda husen på ön är vandrarhem, små rödmålade trähus från 1800-talet. Receptionen är i samma lokal som caféet i hamnen. I hamnen finns också en stor restaurang. Får nyckel till vårt rum i Annies, ett hus lite avsides från de andra. Vårt rum har dusch och toalett. Vi har också valt till frukost i restaurangen.

Går stigen till Annies. I allrummet står en vacker soffgrupp. Från vårt fönster har vi utsikt mot havet. Innan middagen, som vi bokat i restuarangen, tar vi en kort promenad i omgivningen. Fortsätter man stigen västerut kommer man till badplatsen vid Tjäröklippan. Vädret inbjuder inte till bad. Går stigen mot hamnen. Förbi fina rödmålade trähus. Med namn som Ingemans, Allemans, Tolvan. En kärleksört blommar. Går söderut, ett klipplandskap. Utsikt mot hamnen. Rönnbärsträden är fulla med bär. I ett träd hänger en ram. Utsikt mot de små öarna väster om ön. Går tillbaka förbi Anricks stuga och Allemans.

Dags för middag på restuarangen i hamnen. Vi tar bufféen. En kötträtt och en fiskrätt, sedan är man mätt. Ute kommer en regnskur, en regnbåge slår ut över hamnen. Kvällspromenad mot bastuflotten. Fint gärde, stenar, blommande ljung. På en brygga står en barnfamilj, ungdomar är ute och fiskar. Kvällen lägger sig. Duggregn faller när vi går mot Annies. Genar över en hage med vacker vitmossa till vårt hus.

9 augusti
Solen skiner. Går ner till restaurangen och en bra frukostbuffé. Sitter ute på trädäcket och äter. Går sedan på upptäcktsfärd på södra halvan av ön. Följer den gula strövslingan moturs. Smalt näs med klippor. Förbi en stor sten och badplatsen vid Inre Svajan. Ser inget vidare ut, avvaktar med bad. Går uppe på klippor med utsikt över havet och de små öarna. Några grillplatser. Fortsatt på plana klippor med havsutsikt. Vackert. Blir mer av frodig skog med mossa och ormbunke. Ett stengärde, en pil visar upp på en klippa med utsikt. Fortsätter på det gula spåret genom skogen, över en hed. Vy mot öster. Färjan kommer med nya gäster. Kommer till stor klippa, nedanför den en gästhamn. Dyra båtar ligger ankrade. Åter vid Inre Svajan och tillbaka över näset. Kor ligger nu invid stigen och idisslar. Släcker törsten med fläderdryck i caféet. Pratar med ett par som var med på båten i går. De ska ha släktträff på ön.

På norra delen av ön, Nabben, ska det vara en badplats. Vi är badsugna. Går den blå leden. Över fäladsmark, längs vackert stengärde. Badplatsen är ett klippbad. Hm, klipporna är hala i vattnet. Balansen är inte den bästa längre, avstår från badet. Sätter oss på klipporna och njuter. En kvinna med barn lägger till med en motorbåt. Ett mindre sällskap lägger till i en vik. Går över fäladsmark, förbi eldstad, tillbaka till caféet och eftermiddagsvåffla.

Ett bad är ett måste. Mycket folk vid Tjäröklippan, där barn hoppar från klippan. Inget för oss. Vill ha en mer lugn plats. Så vi går åter söderut, förbi korna, till badplatsen vid Inre Svajan. Långgrunt men lugnt och skönt bad ändå. Sätter oss på klippan. Ser hur kanoter lägger till. Några vandrare passerar. Kor betar. Kanotisterna slår sig ner en bit port på klippan. Kvällen närmar sig. Återvänder, passerar korna som lojt ligger och idisslar. En tonårstjej klapper en. Den blir irriterad och reser sig, stooor. Tjejen blir rädd och springer iväg. Går till Annies för att göra oss redo för middag i restaurangen. Det blir inte buffé i dag, tar en enkel rätt. Sitter sedan vid Tjäröklippan och ser kvällen förflyta. En tjej poserar för sin pojkvän framför klippan.

10 augusti
En blandad dag, lite lätt regn, däremellan lite sol. Växlande väder. Sitter inne och äter frukost. Städar rummet. Går ner till hamnen. Fyller i Ladugårdens kök en flaska vatten. Vid bryggan ligger många fina och dyra båtar. Bara vi som ska med båten. Pratar en stund med skepparen. Han är från Alingsås, vi diskuterar bland annat ångbåten Herbert som på somrarna går turer på sjön Mjörn. Åkte med den 2005. Nu åker vi med färjan tillbaka till Järnavik, där några som ska med ut till Tjärö väntar. Bilen står kvar.

Tjärö
Karta