Skånebilder - Uppåkra

Vid Uppåkra sydost Lund fanns 'Skandinaviens största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersstad'. Under många år har det pågått utgrävningar.

8/7 2010: Cyklar till Uppåkra kyrka. På ett fält söder om kyrkan pågår årets utgrävningar. Vid parkeringen bakom kyrkan är det samling för de guidade turerna. Vi är ett fyrtiotal som lyssnar på en bra guide. Detta var under tusen år från 100-talet ett maktcentrum som man tror sträckte sig över 40 hektar. Det är bara en mindre del som grävts ut. I år grävs där man tidigare hittade ett nedbränt hus med skelett i. Där låg också ett högt hus, troligen kulthus. Högt, eftersom det var pålat djupt. Ett rödfärgat jordlager i stolphålen tyder på brand. Kontakt med omvärden fanns, romerska silvermynt har hittats. Över utgrävningen är ett tält dit en man anlagt en grusgång. Därinne finns en liten läktare för åskådarna. Fynd av benbitar, glas, keramikskärvor, och ett mynt visas upp. Utanför sållas jord. Guiden berättar entusiastiskt. Symbolen för utgrävningarna, Musse Pigg huvudet, kan man se tillsammans med många fler fynd på historiska museet i Lund. Huvudet tros föreställa ett lejon, inte särskilt likt men tillverkaren hade nog aldrig sett ett lejon, och suttit på en kvinnas dräktspänne. Huvudet pryder flaggspelet vid inkörseln till kyrkan. I den förre detta prästgården finns bl.a. kaffe och glass att köpa. Det är varmt, sätter mig på gräset i skuggan under träden. Det planeras ett arkeologiskt center här. Vi får se, sådant brukar ta tid.

29/12 2009: Cyklar genom staden till Uppåkra kyrka. Uppåkra ligger ute på den skånska slätten sydost om Lund. Här var under järnåldern ett maktcentrum. Flera års arkeologiska utgrävningar har gett många fynd. Jag har inga stora förhoppningar att man kan se något av utgrävningarna nu. Vid kyrkan finns en skylt med kringlan. På marken ligger skylten 'Uppåkra utställningen' slängd. Dåligt tecken. Vid parkeringsplatsen till kyrkan står informationsskyltar. Vill titta in i kyrkan, men den är låst. Vid gården intill kyrkan är en bronsåldersgravhög, Storehög. Från toppen ser man mot norrut den stad som skulle ta över efter Uppåkra. Går utmed fältet söder om kyrkan. En stolpe med ett 'R' är det enda som antyder om utgrävningarna. Den plöjda lerjorden döljer effektivt allt. Kanske bäst så. Det vita huset som vid mitt förra besök var ett upplevelsecenter är tillbommat och tomt. Träffar en kvinna som berättar att det kanske blir utgrävning till sommaren, beror på pengar som alltid. Vill jag se fynden rekommenderas ett besök på historiska museet i Lund. Uppåkra och slaget vid Lund är traktens stora historiska händelser, nog kunde kommunerna satsa lite pengar på det. Kanske det blir ett besökscenter här.

Behöver en grensax, Cyklar till Öspab. Allt slutsålt. Träffar en fin papegoja. En bekant undrade häromdan om Annes & Stortorgets Konditori, nära Kung Oskars bro inne i Lund, finns kvar. Cyklar dit på hemvägen. Det gör det. Ingen kaffeservering, köper några kakor till kaffet hemma.

Länk:
Uppåkra - en forntida centralort

Karta