Hamburg 201311
En tjänsteresa till Hamburg. Restaurangbesök på kvällarna. En kort förkyld söndagspromenad i Altona, annars bara jobb.

17 november: Resan dit Bilder
Jag går upp på Klosterängshöjden för att hälsa på tjurarna och se morgonsolen måla himlen. Sedan är det dags att ta bussen. Vi har fått cykelställ vid busshållplatsen, det har jag inte lagt märke till innan. Gar av vid Åke-Hans. Rullar min väska förbi Linnéstatyn. På en bänk står "Vagina dentata", den betandade vaginan. Det är det jag alltid trott, kvinnor är farliga. Jag fortsätter över Clemenstorget och hinner med tåget 9.16 till Köpenhamn.

Det är lugnt och gott om plats på tåget. Susar snabbt till Köpenhamn. I väntan på tåget till Hamburg hinner jag med en Cappuccino och Croissant på Baresso coffee utanför stationen, invid Hotel Anglais. Med dem delar man toalett, måste ha en kod för att komma dit. En smal trappa leder ner en våning, trångt med bagage. Undrar om alla berömdheter som bott på hotellet också har kämpat i trappan? I receptionen är en platta med namn på alla berömdheter bl.a. ABBA, Björn Skiffs, Hollies och en grupp som heter Rolling Stones. På tåget mot Hamburg äter jag min medhavda smörgås: rökt makrillfilé med stekta champinjoner och lök, svarta oliver, allt på ett hällabröd.

På båten Rödby - Puttgarden är det redan julpyntat. Parfymer, deoderanter och annat för kroppen står köpinbjudande. Länge sedan jag hade anledning att köpa sådant på båten. I Hamburg S1 till Othmarchen. Där ser jag att man gjort en halvt genomskinlig pissoar, den har jag inte lagt märke till tidigare. Sedan buss 1 till Zum Hühnengrab och DESY. Kvitterar ut nyckelkortet i vakten. Trött efter resan, måste vila en stund på rummet till dess magen kurrar "Mat".

Magen är sugen på pizza med rosenbeeren på La Favola som ligger på Am Landpflegeheim 53. Jag tar en kvällspromenad dit. Va!? Restaurangen har bytt namn, heter nu Trattoria Kristiano, och har inte pizzan med rosenbeeren. Tar en parmapizza istället och wiessbier König Ludwig. När jag betsällt ser jag att det på tavlan med  dagens erbjudande står laxrisottto. För sent att ändra sig. Ännu tröttare efter maten. Orkar knappt till DESY hostel för skönhetssömn.

18-23 november: Jobbet Bilder
Lyckligtvis är det folk på DESY som gör det mesta ochstora  av jobbet. Mycket är monterat när jag anländer på morgonen. Det är mest att att sätta upp det sista av elektroniken och datorerna. Datorer och skärmar har diffunderat iväg sedan senast, det går snabbt att fånga in dem. Justera spänningar och strömmar till elektroniken och se allt fungera. I veckan är det mest att ta skift. Inga signaler från elektroniken, varför? Fel gas i detektorn, så det kommer inget från den. Får låta det stå över natten får att fylla rätt gas. Det mesta fungerar sedan smärtfritt. En av testmodulerna går sönder, två återstår. Lite synd, i fas två behövs den. Kablar om för fas två med bara två testmoduler. Det tar en dag. Sätter igång igen, de går en testmodul till sönder. Bara en kvar. Inga signaler igen, varför? Allt ser bra ut. Konstigt. Det får bli slutet, vi hinner inte ta isär, uundersöka, sätta upp igen. Så jag får en ledig söndag, rejält förkyld sådan, men ändå.

Altona Bilder
Biljettköp: Det blir två besök i Altona. Ett för att köpa tågbiljett hem. "Det kan du göra via nätet" menar kollegor. Bähä! Det är en tradition sedan många år att köpa biljetten över disk på Altona eller Hauptbhanhof. Dessutom kan jag då få en anständig cappuccino. Går till resencenrum på stationen i Altona. Jag vill ha en biljett till Lund Sweden. Jag betalar med kort, "Läsfel försök igen". Provar igen. Fel. Jag gör rent mitt kort. Fel igen. "Fel på ditt kort" säger kvinnan bakom disken. Nä! Betala med kontanter. Har inte så mycket i kontanter. Jaha, då blir det ingen biljett. Hon börjar slänga biljetten. Nä, använd numret på kortet menar jag. Det går inte. Kan vi inte prova en annan kortläsare? Gå till min kollega i luckan intill, säger hon surt. Hon är inte ledig men jag börjar gå dit. Kvinnan gör "reset" på kortläsaren. "Prova igen då".  Snopen ser hon att nu fungerar mitt kort. Jag får min biljett.

Jag har inte mycket tid nu. Går till Balzac Coffee i närheten för min cappuccino. Jag håller på att läsa en bok om Scotts sista expedition till sydpolen, skriven av Apsley Cherry-Garrard "The worst journey in the world". Fantastisk, skriven av en som var med.

Söndagslunch: Jag fick som sagt en ledig söndag. Det blir en andra tur till Altona för att äta lunch. Jag är rejält förkyld och känner inte för en längre utflykt. Förberedelser för Weihnachtsmarkt är i full gång. Hamnar på Bernadottestrasse. I spetsen av ett spetsigt kvarter ligger Frieda an Park, med en brunch för 15 euro. Jag är sen, det börjar bli tomt på faten. Men jag kan äta mig mätt på lax, sallader, köttbullar, korv, ägg, bacon, bröd, ost, fruktsallad. Går sedan till Cafe Lisboa för en cappuccino på maten. Läser i min bok, tar en bild som jag brukar. Efter en stund  börjar servitrisen prata med en gäst "There are more and more of those people" säger hon, övergår sedan till tyska. Menar hon mitt fotograferande? Jag skulle kanske sluta med det tramset, men det är en lång tradition för att komma ihåg var jag varit.

Uteliv Bilder
På måndagen går jag till Samarkand i korsningen vid trabrennbahn Bahrenfeld. Tio minuters promenad. "Welcome mr Professor". Professor är jag inte, men trevligt att vara igenkänd som en periodvis stamgäst. Tar min favorit ris med havets läckerheter och en Duckstein öl.

På tisdagen går jag till Beselerstube på Beselerstrasse. En liten enklare kvarterskrog som drivs av ett äldre par och som bara har öppet några dagar i veckan. Mannen har problem med strupen och kan inte prata. Det är han som lagar maten. Ofta är det ett gäng gubbar som kommer och dricker öl och äter en bit. Idag sitter ett par vid hörnbordet. Jag beställer en schnietzel wienerart och en öl. Inget mästerverk men gott och jag trivs här. Prisvärt för 11 euro.

Onsdagen är sen. Går till närmaste som är Panneterie på Osdorfer Landstrasse fem minuter bort. Även här blir jag hälsad "Ah Il Professore!" En typisk italienare, lite äldre vithårig man. Ett glas vin, snarare två, han tömmer halva flasken i mitt glas. Mineralvatten San Pellegrino, och min favorit här, spagetti Frutti Mare. Försökte först beställa något annat som jag inte visste riktigt vad det var men "You will not like that. Not for you!". Bra att vara stamgäst och få goda råd.

Torsdagen blir cafe Elbwein, lite längre ner på Beselerstrasse mot Othmarchen. Trevligt mindre ställe, med bra cappuccino och enklare mat som sallader och flamkuchen. Ikväll känner jag för deras stora sallad Antipasti för 12.50 euro. En favorit. Ett glas rött (Torcanto Tinto) och San Pellegrino mineralvatten. Det droppar in kvinna efter kvinna. Till slut är det jag och tjugo kvinnor. Kvinnorna är fördelade på några sällskap. Alla ignorer mig fullständigt. Alla pratar samtidigt. En hög ljudvolym.

Fredagen är lång. Slutar 20.30, då orkar jag inte ta mig långt bort. Det blir bistron på området. En gång riktigt bra, sedan sämre och sämre. Men jag orkar inte gå till något annat. Ny och intressantare meny. Väljer Hamburger Pann-Fisch 11.90 euro och Erdinger Weissbier. En liten sallad till. En positiv överraskning. Klart godkänt.

Lördagen slår jag på stort och går till Champus, även den på Beselerstrasse, nära Beselerstube. Kokerskan är en omfångsrik kvinna som lagar god mat. De gör reklam för gås, men då måste man ha förbeställt. Det är dyrare än mina andra stamställen, lite "finare" inrett, och mycket god mat. Jag väljer ankbröst för 17 euro. När man väntar på maten får man en liten förrätt "Köker bjuder". Idag soppa som jag inte kan bestämma vad det är i den och jag uppfattade inte heller vad ägarinnan sa. God är den. Ankbrösten är utsökta.

25 november: Resan hem Bilder
Vaknar som vanligt vid femtiden. Jag har inte mycket att packa. Går till Junge Bäckerei for morgonens maskincappuccino. Lämnar sedan nyckelkortet till vakten på DESY. Hämtar lite saker från kontoret, kontrollerar att utrustningen är på rätt plats, läser mail. Allt lugnt, så jag åker ner till hauptbahnhof redan klockan elva. Hinner då med avreselunch på Block House utanför stationen. Dagens lunch för 8.30 euro. Strimlat kött, ris, och en sallad. Dricker en öl Bitburger till det. Blir uppassad av Tanja som servitrisen heter enligt kvittot. Tar kaffe på maten på tåget. Båten Puttgarden - Rödby är julsmyckad. Det är vackert väder, många är ute och fotograferar passerande båtar och solndegången. Hemma vid åttatiden. Trött och förkylningen vill inte ge med sig.

Frutti Mare

Alla resor
201003
201009
201012
201106
201209
201212
201303
201306
201311
201806
202001

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

RESOR
Resor
Sydostasien 1980
Zinal 1982
London 19XX
Mellanöstern 1983
Bornholm 1983
Istanbul 1984
Kreta 1986
Goslar 1988
Prag 2001
Mjörn 2005
Wales 2008
Fjällen 2009
Paris 2010
Hamburg 201003
Hallingeberg 2010
Hamburg 201009
Hamburg 201012
Geneve 201102
Hamburg 201106
Sylt 20120331
Hamburg 201209
Bresewitz 2012
Hamburg 201212
Hamburg 201303
Geneve 201305
Hamburg 201306
Dalarna 201308
Bresewitz 2013

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009