Resor - Hamburg 201009

Om en tjänsteresa 6/9-29/9 2010 till DESY i Hamburg. Bil dit med utrustningen. En timmes promenad bland 14000 blommande dahlier. Två timmars stadsvandring: Rårdhusplatsen, Nikolaikirche, utmed sjön Binnenalster. Två tidiga morgnar med kronhjortar i Duvenstedter brook norr om Hamburg. I övrigt arbete, förutom några restaurangbesök på kvällarna. Tåg hem.

Resan dit
I januari i år köpte jag inför Parisresan en ny fin resväska, en sådan som har hjul. Jag är i valet och kvalet om  jag ska ha den eller min ryggsäck som jag brukar ha på längre resor. Jag ska vara borta  i tre veckor. Hm, jag tar min nya väska, och lyckas få ner allt i den. Tar bussen ner till Lund C, och Öresundståg till Svågertorp, eller som det egentligen heter Malmö Syd. Där blir jag hämtad av en kollega, vi har på fredagen packat hans bil med all utrustning som vi ska ha med oss. Kör över Öresundsbron, genom Danmark där det också finns några mindre broar att köra över. Äter medhavda smörgåsar på färjan mellan Rødby och Puttgarden. Efter Fehmarnbrücke, dvs bron över Fehmarnsund och inte den eventuella framtida mellan Rødby och Puttgarden, somnar jag. Vaknar till då och då, ser bara bilköer. Vaknar i tid för att hjälpa till med att med hjälp av kartan hitta i Hamburg. Vanligtvis hamnar vi alltid av någon anledning på Reeperbahn. Det är 50 år sedan Beatles började sin bana här på Reeperbahn. Detta är nöje, vi är här för att arbeta. Vi lyckas denna gång hamna rätt, och passerar inte denna gata. Det har börjat mörkna när vi stannar vid vakten in till DESY. När formaliteterna klarats av kör vi och lastar av utrustningen vid kontrollrummet. Vi har fått byta kontor på grund av renoveringar, letar efter det nya kontoret, men korridoren dit är låst och vi har ingen nyckel.

Resan hem
Tar tåget hem. Köper baguetter att äta på tåget. Händelselös resa. Står en stund på båtdäck. Kommer hem vid midnatt.

Hostel
DESYs hostel håller också på att renoveras, därför är det ont om rum och vi har fått rum i en barack som tillfälligt används till hostel. Enkla rum, en säng, ett bord, en stol, ett skåp, och ett tvättfat. En pojke på en dörr visar herrarnas gemensamma dusch- och toalettrum, en flicka till kvinnornas, dit har jag inte tillträde. Ett litet kök, man får knappt plats. Fördelen är att det är på marknivå och grönska runtom. Vandrarhemsstandard helt enkelt. Dessutom lite billigare, bra för vårt sinande forskninganslag.

Dahliengarten
Strax norr om DESY ligger Volkspark. Där finns en stor trädgård med Dahlier, Dahliengarten. Hur många gånger tänkt besöka den. Går dit första kvällen, behöver en promenad. Just rätt tillfälle, just nu är det 14000 blommande dahlier, 400 olika sorter. Vilken blomsterprakt. Vet inget om Dahlier, men vackra är de. Inte visste jag heller att den är uppkallad efter en svensk, Andreas Dahl. 1791 gav spanjoren Antonio Jose Cavanilles, som var föreståndare för Madrids botaniska trädgård, en ny växt från Mexico namnet Dahlia för att hedra Andreas Dahl.

Uteliv
Det är rätt tråkigt att varje kväll äta på hostelrummet eller gå på DESYs bistro. Därför blir det en del kvällar med restaurangbesök. Försöker variera genom att besöka alla inom gångavstånd från DESY.

Börjar med Die Bäckerei på Osdorfer Landstraße. Här får man i väntan på maten bröd med dip, och en paprikasoppa. För en gångs skull sugen på pizza, blir en Hawaii. Den sista kvällen går jag ensam till Die Bäckerei och äter en enkel ceasarsallad.

På Beselerstraße ligger restaurant Champus. Verkar vara pensionärernas stamställe, inte konstigt eftersom maten smakar mycket bra. Beställer en Penne Rigatoni. Även här får man bröd med dip, och dessutom en tonfiskrulle, i väntan. Dryck blir en öl,  Becks bier. Går dit en kväll till, en regnig kväll då vår tilltänkta restaurang var bokad. Denna gång en Wienerschnitzel.

Det är lördag och vi går till Tre Posi på Bahrenfelder Chausse, ca 20 minuters promenad. Fullt. Vänder tillbaka, det får bli en gammal favorit istället, Samarkand nära travbanan på halva vägen tillbaka. Det är en skön kväll, så vi sitter ute och äter en god grilltallrik.

På måndagen efter är det också fullt på Tre Posi, till servitörens förvåning föreslår vi att vi kan sitta ute. Det är för kallt tycker han men inte vi, och där finns det plats. Ingen annan vill sitta där. Äter en utmärkt Tagliatella Frutti di Mare, och till det en Paulaner Weißbier, under tiden som mörkret sänker sig.

I hörnet av Ebertalle och och Osdorfer Weg ligger en grekisk restaurang, Taverna Paros. Äter en helt acceptabel Kalamari Fritti, det ingår en liten sallad som förrätt. Till det en Moravia Pils.

Upptäcker att sedan jag var här senast har det öppnat ett Junge Bäckerei på Osdorfer Weg inte så långt från DESY, som öppnar sju på morgonen. Dit går jag och tar en cappuccino varje lördag- och söndagsmorgon, och köper färska bullar till lunch. Normalt tar jag morgonkaffet på DESYs kantin, men den är stängd på helger.

Jag har flera gånger passerat några restauranger på Beselerstraße på vägen ner till S-bahn i Othmarschen, bl.a. Nino D'Ischia. En något elegantare restaurang. Funderar på en Linguine Vongole, vad nu det är? Servitrisen förklarar att det är spaghetti och musslor. Det tar jag, gott. Ytterliggare en restaurang på Beselerstraße är Beseler stube, ett mycker enklare ställe som är öppet bara vissa daga i veckan. Där blir det en Panierten schnitzel, och givetvis en öl, Ditmarscher som jag tycker är en god öl.

Återbesök blir det på Osdorfer Landstraße, där ligger Don Quichotte i en mölla. Denna gång en fleishpfanne. På Baron-Vogt Straße ligger Landhaus Flottbek, där jag tar en Pfifferling Lasagne, dvs en vegetarisk lasagne med kantareller. Utmärkta bägge två.

Innerstaden
Åker in till Hauptbahnhof för att köpa tågbiljett hem. Passar på att strosa runt. Vad är detta? En vagn med pling o plong, som cyklas av öldrickare, far förbi. Ser den sen på rådhusplatsen, en 'bierbike', cykla och drick öl. Rådhuset, invigt 1897, har en rikt dekorerad fasad. Utanför går fantasirikt utklädda skönheter på styltor. En kvinna i silverfärg med äpplen. Går till St Nikolaikyrkan, bombad under kriget, där enbart tornet står kvar som ett minnemärke. Där kan man ta hiss upp förbi klockspelet för en penning. Konstverk står på gården, 'prövning' och 'en ängel på jorden'. Går vidare i Alsterarkaden fram till Binnenalster, den mindre av de två sjöarna. Tar en espresso på en cafébåt, Café Wien. Rundar sjön innan det är dags att åka ut till DESY igen. Innan stationen är en gatumusikant som spelar på avloppsrör. Strax utanför DESY är det lanternfest, barnfamiljer med lanternor och musikkårer som spelar.

Duvenstedter brook
När all vår utrustning plockats och packats ner får jag en dag över innan tåget hem. Åker till bekanta utanför Hamburg. Intill ligger naturområdet Duvenstedter brook, skog, sumpskog, ängar, och känt för sina kronhjortar. Sedan senaste besöket är det nya tåg, dubbeldäckare. Sitter uppe på andra våningen och ser ut över  landskapet som far förbi. Vi går upp tidigt för att förhoppningsvis se och lyssna på hjortarnas brunst. Får låna en cykel och iväg det bär på små vägar, stigar, och skogsvägar. Under brunsttiden får man inte röra sig utanför de iordningsställda skådarplatserna. Första mogonen kan vi bara höra hannarnas bröl. Den andra morgonen dyker en kraftig hanne med sitt harem upp. Två andra hannar gör ett lamt försök att utmana, de övar på varandra, och ger sedan upp. Kanske nästa år.  Tranor trumpetar, gäss betar. Ett fint naturområde.

Arbetet
Våra kollegor har installerat sina detektorer, dags att koppla upp vår elektronik till det. Vi har ett nytt sätt att hålla kaptonkablarna på plats. Hoppas det fungerar bättre. Totalt är det 7614 kanaler, det blir en del kablar på liten yta. Vår examensarbetare har gjort kartan som översätter detektorkanal till elektronikkanal,  och hur kablarna bäst sätts på våra utläsningskort. Det är mycket ström som behövs till lågspänningen,  spänningsaggregaten behöver justeras. När vi är färdiga, tar nästan två dagar att få allt på plats, så stängs experimentutrymmet. Man ska avsöka, låsa, och säkra systemet så att man inte kan gå in av misstag. Det är inte hälsosamt att få en partikelstråle av elektroner genom sig, 1 meter betongväggar omger utrymmet som strålskydd. Man måste också vara försiktig med ett 1 Tesla magnetfält. De första spåren i detektorn ser bra ut. Men, våra elektronikkanaler dör en efter en, något slår ut dem. Troligen urladdningar i detektorn. Efter diversa olika provblem. så får vi ändå en ansenlig mängd bra data. Det tar två timmar att plocka ner allt. Till nästa gång måste problemet med urladdningarrna lösas. För dyrt att byta utslagna chips på elektroniken.

Länkar
Parisresa 2010
DESY
Dahliengarten Hamburg
Svenska Dahliasällskapet
Die Bäckerei
Tre Posi
Nino D'Ischia
BierBike
Duvenstedter brook

Slutet

Alla resor
201003
201009
201012
201106
201209
201212
201303
201306
201311
201806
202001

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

RESOR
Resor
Sydostasien 1980
Zinal 1982
London 19XX
Mellanöstern 1983
Bornholm 1983
Istanbul 1984
Kreta 1986
Goslar 1988
Prag 2001
Mjörn 2005
Wales 2008
Fjällen 2009
Paris 2010
Hamburg 201003
Hallingeberg 2010
Hamburg 201009
Hamburg 201012
Geneve 201102
Hamburg 201106
Sylt 20120331
Hamburg 201209
Bresewitz 2012
Hamburg 201212
Hamburg 201303
Geneve 201305
Hamburg 201306
Dalarna 201308
Bresewitz 2013

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009