Mior
Resor

Paris 2010
Fotoalbum
Bildspel

Bilder>>
Resan
CDGVAL
Hôtel Minerve
Hotellrummet
Mötet
Couvent
Döden?
Vacker form
Presentation
Kaffepaus
Trappa I
Trappa II
Notre Dame
Notre Dame
Ingången
Skulptur
Duvflykt
Kyckling
Posering
Koret
Långskepp
Stillhet
Turister
Tända ljus
Julgran
Turistbåt
Restaurangbåt
I månsken
Uteliv
Cafe Panis
Escalope de saumon
Le Montebello
Auberge
Le Chalet
Boulevard
Place
Gatuliv
Saint-Séverin
Latinkvarteren

Mior - Resor - Paris 2010

Om en tjänsteresa 26-30/1 2010 till Paris, med tid under luncher och kvällar för att vara turist. Koncentrerade min turisttid till Notre Dame och utelivet i form av mat och strosande i latinska kvarteren.

Om en tjänsteresa 26-30/1 2010 till Paris, med tid under luncher och kvällar för att vara turist. Koncentrerade min turisttid till Notre Dame och utelivet i form av mat och strosande i latinska kvarteren.

Resan
Flög fram och tillbaka. Hemskt med alla säkerhetskontroller nuförtiden. Alla kroppsvisiterades på Kastrup. Visserligen av en vacker kvinna, men ändå. I Paris röntgades allas skor. Fyra kontroller av identitet och boardingkort innan man kunde gå ombord.

På flygplatsen Charles de Gaulle åker man förarlöst tåg, CDGVAL, mellan terminalerna och järnvägsstationen varifrån jag tar RER in till Notre Dame. Sedan kvällspromenad till Hôtel Minerve på Rue des Ecoles. Mitt rum är trångt och med ett litet fönster mot en liten gård. På väggen hänger en TV. Tittar en stund på CNN. Jag är nog dum, men jag begriper inte deras koncept. Snabba klipp, vinjetter, bild på någon reporter som pratar någonstans, eller stillbilder på något.

Kom hem på en lördagkväll. Full kaos med tågen vid Kastrup. Kom inget, kom inget. Efter en timme kom ett. Blev helt knökafullt så jag fick/ville inte åka med. Två minuter senare kom ett nästan tomt tåg. Nästan alla hade tryckts in i tåget innan, så vi övriga fick gott om plats på det andra tåget.

Notre Dame
Jag avstår från att leta lunchrestaurang tillsammans med de övriga deltagarna. Istället köper jag en baguette och en öl, och har som lunch under tiden jag går utmed Boulevard Saint Michel mot Notre Dame. Place Saint Michel verkar vara en central plats där man stämmer möte och väntar. Några enstaka stånd har öppet vid Seine.Utanför Notre Dame är det gått om turister och duvor. Turister poserar framför kyrkan, duvorna flyger i flock mellan hukande turister. En man klär sig i kycklingdräkt, någon sorts inspelning pågår.

Nästa dags lunch går jag in i kyrkan. Mycket turister som går runt och fotograferar. Jag rycks med och fotograferar, koret, långskeppet etc... I en alkov med vackert fönster är det stillhet. Flera tänder ett ljus i någon av de många ljusbärarna.

Går förbi Notre Dame några kvällar också. På platsen glittrar en julgran i blått. På Seine passerar restaurangbåtarna. Turistturbåtar lyser upp omgivningarna med starka strålkastare när de passerar. En kväll är det fullmåne och växlande molnighet, den skiner ovanför Notre Dame.

Utelivet
Kommer sent till hotellet så jag frågar efter en enkel restaurang i närheten. De rekommenderar Auberge Notre Dame på Quai de Montebello. Väljer en två rätters meny för 12 euro: en mustig grönsakssoppa och Poule Roti (grillad kyckling). Lite smaklös soppa men godkänt. Till det beställer jag ett glas rött vin (ca 4 euro för vinet) och vanligt vatten, d.v.s. en "carafe d'eau".

Boeuf Bourguignon, en fransk köttgryta, är gott. Efter flanerande förbi restauranger hamnade jag på Le Montebello på Quai de Montebello. Två rätters meny för 13 euro med salade verte (grönsallad) och Boeuf Bourguignon, tycker jag var prisvärt. Till det ett glas rött och vy mot Notre Dame.

På Cafe Panis på Quai de Montebello mittemot bron Pont au Double över till Notre Dame åt jag för 20 euro en god Escalope de Saumon, en salade mixte, och drack ett glas Cotes du Rhone.

En kväll flanerar jag i de latinska kvarteren. Alla restauranger verkar ha inropare. de bojkottar jag. Utanför Le Chalet Saint-Michel på Rue de la Harpe finns ingen inropare. Läser menyn. Coq au vin, tupp i vinsås, finns bland alternativen. Det avgör saken. En salade mixte, coq au vin, och som dessert crème caramel, allt för 12.70 euro. Serveras fram till 20. Klockan är nu 19.30. Går in. Väljer till det ett glas Brouilly och en karaff med vatten. Det är gott om plats, men vid åtta strömmar gästerna in. Tre japanskor provar under förundran raclette och ostfondue. Jag är mycket nöjd när jag går därifrån.

Workshoppen
"Workshoppen" (alltid svengelska nuförtiden) hade första dagen parallella förmöten på École Polytechnique i södra Paris. Tar tåget RER till Lozere, och går sedan den branta "trappvägen" till området. De övriga dagarna var det gemensamt huvudmöte i Couvent de Cordeliers i centrala Paris vid latinkvarteren. Lär varit ett kloster. Kanske det är därför det finns en staty med en skräckinjagande Lieman. Han tittar intresserat på en vacker halvnaken kvinnostaty. Presentationer mellan 8.30 och 18.30, med avbrott för kaffepauser och lunch. Lägger märke till en spiraltrappa som slutar abrupt vid taket. Ett trapphus strävar mot himlen.

Kameran
Jag hade med mig min lilla enkla digitala kompaktkamera, bilderna med den blir inte alls lika bra som med min systemkamera. De duger bra för en websida, men knappast för större förstoringar. Jag orkade inte dra med mig en stor kamera, kompakten är så behändig att ha i fickan, ta upp, och bara trycka av när man inte har tid att optimera bilden.