Resan dit
Bilder
På kvällen innan hälsar jag som vanligt på hos
tjurarna på Klosterängshöjden. Vintern har kommit
till slut, ett tunt vitt snötäcke täcker marken.
På måndagsmorgonen tar jag första bussen till
tåget. På Kastrup ska jag till Terminal 2, ovant att
flyga därifrån. Helt folktomt. Försöker mig
på incheckningsautomaten. Jag ska flyga Suiss till Zürich
och byra där till flyget till Bryssel. En omväg, men det
var billigast så.
Men, hittar inget sätt att knappa in
mitt bokningsnummer, bara e-ticket nummer som jag inte har
något. Nåja, en incheckningsdisk är öppen,
där kan jag checka in. "Du har mindre än en timme i
Zürich, det är samma terminal så du ska nog hinna"
säger hon inte helt övertygande. Metalldetektorn tjuter i
säkerhetskontrollen. Kroppsvisitation, men inget hittas. Pustar
ut med en Cappuccino på Starbucks. Planet lyfter i tid. Mulet
hela vägen. Får en croissant och apelsinjuice. Landar
planenligt. Sedan buss ut till planet. Så där gott med
tid blev det inte. Vacker kvinna som pilot till Bryssel. Får
en baguette och en apelsinjuice på planet. Över Bryssel
ligger molnen lågt och det regnar. Begriper mig inte på
biljettautomaten för tåget, köper en biljett
över disk. Får fråga om vilket tåg som
går till Bryssel Centraal. Finns ingen skyltning.
Ett gammalt rickigt nerklottrat tåg utan utrustning som visar
nästa station. "Third stop" svarar en man på min
fråga om tåget stannar på Gare Central.
Kommer av på rätt station. Jag ska gå ut på
Pulture och där ta buss 71 till Geo Bernier enligt mina
instruktioner av det Bed and Breakfast jag bokat rum på.
Köper biljett på bussen. Sedan lär jag mig att
för att biljetten ska bli gilitg måste man stämpla
den i automaten framme hos chauffören. Modern buss som visar
nästa hållplats. 20 minuter senare går jag av
på Geo Bernier. Jag har gjort det lätt för mig och
skrivit ut en "googlekarta" till 105 Rue des Echevins, mitt BnB.
Mitt rum vetter ut mot gatan, med en liten balkong. Regnet strilar
ner. "Romantic room" i rött med en himmelssäng. Synd att
man är ensam. Ett litet kök, toalett och dusch. I
kylskåpet fem belgiska öl, utan extra kostnad. På
ett bord ligger belgisk chokolad, också till att njuta av.
Toaletten drivs av en motor, på ett anslag
står att man inte ska slänga toalettpapper, kondomer och
annat som kan orsaka problem. Finns en behållare för
sådant. Får en karta över trakten (Commune
d'Ixelles), där värdinnan markerar var det finns restauranger.
Barnen är utflugna så paret har gjort om sitt hus till
Bed and Breakfast.
Jag
är hungrig. Jag tar mitt paraply och promenerar till
Chaussée des Boondeal. Där går jag in på
Apocalypse, thai- vietnames restaurang. Tar en fiskgryta, wokade
grönsaker och nudlar "Curry et crême coco" för 13
euro. Provar den vietnamesiska ölen Saigon. Sedan
läggdags ensam i den himmelska sängen i mitt romantiska rum.
Dagarna
Bilder
Det är inte långt till université libre de
Bruxelles. Morgonen börjar med frukost med värdparet och
ytterliggare en gäst som går en franskkurs för att
arbete med läkare utan gränser i Kongo. För 2 euro
får jag juice, müsli, yoghurt, fruktsallad, marmelader,
rostat bröd, kaffe. Mycket prisvärt.
Dessutom trevligt sällskap. Värdparet har varit på
många resor runtom i världen.
Sedan promenad i 20 minuter. Ut till höger på Rue des
Echevins, vänster på Rue de Bourgmestre, till höger
på något ruffiga Chaussee de Boondael, vänster
på Bld General Jacques med spårväg. Efter bron
över en järnväg till höger på Boulevard de
la Plaine. Där ligger campus. Sedan gäller det att hitta
på området. Jag ska till hus G. Huset hittar jag. Hur
man hittar i katakomberna får jag fråga mig fram till.
Labbet är i ett rum utan fönster. Ganska tråkigt.
Mina kolleger är två kineser som under några veckor
satt upp testsystemet. På campus är en restaurang, med
bl.a. "swedish meatballs" med ärter som jag provar. Inte
så dumt. Efter en del jobb kommer de sista bitarna av elektroniken
igång. På fredagen är jag rätt nöjd med
hur allt framskridit. Sista dagen. Över lunch en arbetslunch.
Kvällarna
Bilder
Det blir inga sena kvällar. Men mat måste man ha.
Första kvällen går jag utmed dammarna till torget
Flagey. Många joggare och fåglar är ute. Vid torget
ligger "Le Patio d'Ete'". Ett litet ställe som ser trevligt ut.
Beställer anka "magret de Canard" och en öl, Chimay Bleue
för 21 euro. Servitrisen erbjuder mig andra varianter av
ölen, begriper inte riktigt vad hon säger om skillnaderna.
Jag insisterar på Chimay Bleue. När jag får flaskan
förstår jag, 10%. När jag smakar frågar
servitrisen vad jag tycker "a peu alcoholic, mais bon" svarar jag
på min knaggliga franska. Även ankan är god.
Smått berusad promenerar jag tillbaka till min bädd.
Andra kvällen promenerar jag förbi ankomstdagens
Apocalypse över place de la petite Suisse till området
mellan universiteten vid kyrkogården d'Ixelles. På mitt
bed and breakfast rekommenderade man La Becasse vid rondellen
framför kyrkogården. Jag är hungrig, snart
åtta på kvällen. Så jag beställer samma
som bordet intill, ser mycket ut. Escalope viennoise, men med
potatis croquettes istället för pommes frites och sallad
för 18 Euro. Ett glas Bordeaux till. Äter upp allt,
godkänt. Kvinnan vid bordet intill får hälften i en
"doggy bag" med sig hem. Strosar runt rondellen, finns en restaurang
med couscous jarret d'Agneau. Får bli nästa kväll.
Tredje kvällen går jag åter till rondellen och
L'Université som restaurangen heter. Trevligt enklare
ställer, många sitter med en öl, andra med en
kaffedryck . Beställer min couscous jarret d'Agneau.
Lårben i en sorts mustig grönsaksgryta och en skål
couscous. Dricker en öl Omer. I menyn skrivs inte styrkan ut,
får bli en överraskning: 8%. Lammet är utsökt.
Resan hem
Bilder
För att hinna med arbetet blir det möte över en
arbetslunch. Vi går till rondellen och restaurang Mirabelle,
som jag passerat på kvällarna. Rocka! Det har jag aldrig
ätit. 19 euro det får det vara värt. Ett glas vin
till. Det är vingarna på rockan man äter. Kokt
potatis och skirat smör. Mycket gott. Diskussion om hur arbetet
ska fortsätta.
Jag hade tänkt mig någon timme som turist, men klockan
tickar. Tar buss 71 från rondellen till stationen. När jag
kommit till stationen och köpt biljett är det inte mycket
tid kvar. Står en stund och tittar på en sorts
Qigongrörelse på centralen. En tjej slår takten
på en trumma, instruktörer visar och folk följer i
mjuka rörelser. Fotografer och filmare följer dem. Undrar
vad det är, det får jag inte veta, måste ta
tåget till flygplatsen. Denna gång ett modernt tåg
med display.
På flygplatsen är det ingen kö vid den bemmanade
incheckningen orkar inte med automater. Vid säkerhetskontrollen
är det tio minuters kö. Plockar av mig enligt reglementet.
Tjuter när jag passerar. Varför? Nya skor, kanske
metallringarna runt snörhålen? Väl inne en timme
till avgång. Cappuccino på Rouge, läser i min bok
"The great white south" av Herbert Ponting. Fotografen som var med
på Scotts sydpilsexpedition. Fina bilder, fantastiska med
tanke på den tidens utrustning och förhållandena.
Hungrig, en öl Hoegaarden och baguette med tomat mozarella
pesto. På kvittot står det "You make us happy",
varsågod.
Det är klart väder. Städernas ljus
bilder ett ljuskonstverk på marken. Mulet och skakigt mot
Danmark. Planet sjunker tidigare på grund av turbolens.
Lander planenligt. Första tåget är inställt,
trasiga dörrar. Nästa tåg stannar i Malmö
p.g.a. olycka någonstans. Får byta till
pågatåg. Minus fem grader i Lund. Kallt att vänta
på bussen. Van vid den relativa värmen i Bryssel. Hemma
vid midnatt.