Mior
Resor

Bryssel 201401
Fotoalbum
Bildspel

Bilder>>
Resan dit
Tjurarna
Starbucks
Flyget
Flygmöte
Landar
På tåget
Balkongen
Romantiska rummet
Fiskgryta
Apocalypse
Dagarna
Rue des Echevins
Bld General Jacques
Universitetet
Hus G
Arbete
Elektronik
Köttbullar
Uppställning
Kvällarna
Dammarna
Canard
Petio d'Ete
Escalope
La Becasse
Lamm
l'Université
Resan hem
Rocka
Mirabelle
Qigong1
Qigong2
Stationen
The great white south

Mior - Resor - Bryssel 201401

En tjänsteresa till Bryssel. Romantiskt rum. Qigong(?) på järnvägsstation. Restaurangbesök på kvällarna. Inga utflykter.

Resan dit Bilder
På kvällen innan hälsar jag som vanligt på hos tjurarna på Klosterängshöjden. Vintern har kommit till slut, ett tunt vitt snötäcke täcker marken. På måndagsmorgonen tar jag första bussen till tåget. På Kastrup ska jag till Terminal 2, ovant att flyga därifrån. Helt folktomt. Försöker mig på incheckningsautomaten. Jag ska flyga Suiss till Zürich och byra där till flyget till Bryssel. En omväg, men det var billigast så.

Men, hittar inget sätt att knappa in mitt bokningsnummer, bara e-ticket nummer som jag inte har något. Nåja, en incheckningsdisk är öppen, där kan jag checka in. "Du har mindre än en timme i Zürich, det är samma terminal så du ska nog hinna" säger hon inte helt övertygande. Metalldetektorn tjuter i säkerhetskontrollen. Kroppsvisitation, men inget hittas. Pustar ut med en Cappuccino på Starbucks. Planet lyfter i tid. Mulet hela vägen. Får en croissant och apelsinjuice. Landar planenligt. Sedan buss ut till planet. Så där gott med tid blev det inte. Vacker kvinna som pilot till Bryssel. Får en baguette och en apelsinjuice på planet. Över Bryssel ligger molnen lågt och det regnar. Begriper mig inte på biljettautomaten för tåget, köper en biljett över disk. Får fråga om vilket tåg som går till Bryssel Centraal. Finns ingen skyltning. Ett gammalt rickigt nerklottrat tåg utan utrustning som visar nästa station. "Third stop" svarar en man på min fråga om tåget stannar på Gare Central.

Kommer av på rätt station. Jag ska gå ut på Pulture och där ta buss 71 till Geo Bernier enligt mina instruktioner av det Bed and Breakfast jag bokat rum på. Köper biljett på bussen. Sedan lär jag mig att för att biljetten ska bli gilitg måste man stämpla den i automaten framme hos chauffören. Modern buss som visar nästa hållplats. 20 minuter senare går jag av på Geo Bernier. Jag har gjort det lätt för mig och skrivit ut en "googlekarta" till 105 Rue des Echevins, mitt BnB.

Mitt rum vetter ut mot gatan, med en liten balkong. Regnet strilar ner. "Romantic room" i rött med en himmelssäng. Synd att man är ensam. Ett litet kök, toalett och dusch. I kylskåpet fem belgiska öl, utan extra kostnad. På ett bord ligger belgisk chokolad, också till att njuta av. Toaletten drivs av en motor, på ett anslag står att man inte ska slänga toalettpapper, kondomer och annat som kan orsaka problem. Finns en behållare för sådant. Får en karta över trakten (Commune d'Ixelles), där värdinnan markerar var det finns restauranger. Barnen är utflugna så paret har gjort om sitt hus till Bed and Breakfast.

Jag är hungrig. Jag tar mitt paraply och promenerar till Chaussée des Boondeal. Där går jag in på Apocalypse, thai- vietnames restaurang. Tar en fiskgryta, wokade grönsaker och nudlar "Curry et crême coco" för 13 euro. Provar den vietnamesiska ölen Saigon. Sedan läggdags ensam i den himmelska sängen i mitt romantiska rum.

Dagarna Bilder
Det är inte långt till université libre de Bruxelles. Morgonen börjar med frukost med värdparet och ytterliggare en gäst som går en franskkurs för att arbete med läkare utan gränser i Kongo. För 2 euro får jag juice, müsli, yoghurt, fruktsallad, marmelader, rostat bröd, kaffe. Mycket prisvärt. Dessutom trevligt sällskap. Värdparet har varit på många resor runtom i världen.

Sedan promenad i 20 minuter. Ut till höger på Rue des Echevins, vänster på Rue de Bourgmestre, till höger på något ruffiga Chaussee de Boondael, vänster på Bld General Jacques med spårväg. Efter bron över en järnväg till höger på Boulevard de la Plaine. Där ligger campus. Sedan gäller det att hitta på området. Jag ska till hus G. Huset hittar jag. Hur man hittar i katakomberna får jag fråga mig fram till. Labbet är i ett rum utan fönster. Ganska tråkigt. Mina kolleger är två kineser som under några veckor satt upp testsystemet. På campus är en restaurang, med bl.a. "swedish meatballs" med ärter som jag provar. Inte så dumt. Efter en del jobb kommer de sista bitarna av elektroniken igång. På fredagen är jag rätt nöjd med hur allt framskridit. Sista dagen. Över lunch en arbetslunch.

Kvällarna Bilder
Det blir inga sena kvällar. Men mat måste man ha. Första kvällen går jag utmed dammarna till torget Flagey. Många joggare och fåglar är ute. Vid torget ligger "Le Patio d'Ete'". Ett litet ställe som ser trevligt ut. Beställer anka "magret de Canard" och en öl, Chimay Bleue för 21 euro. Servitrisen erbjuder mig andra varianter av ölen, begriper inte riktigt vad hon säger om skillnaderna. Jag insisterar på Chimay Bleue. När jag får flaskan förstår jag, 10%. När jag smakar frågar servitrisen vad jag tycker "a peu alcoholic, mais bon" svarar jag på min knaggliga franska. Även ankan är god. Smått berusad promenerar jag tillbaka till min bädd.

Andra kvällen promenerar jag förbi ankomstdagens Apocalypse över place de la petite Suisse till området mellan universiteten vid kyrkogården d'Ixelles. På mitt bed and breakfast rekommenderade man La Becasse vid rondellen framför kyrkogården. Jag är hungrig, snart åtta på kvällen. Så jag beställer samma som bordet intill, ser mycket ut. Escalope viennoise, men med potatis croquettes istället för pommes frites och sallad för 18 Euro. Ett glas Bordeaux till. Äter upp allt, godkänt. Kvinnan vid bordet intill får hälften i en "doggy bag" med sig hem. Strosar runt rondellen, finns en restaurang med couscous jarret d'Agneau. Får bli nästa kväll.

Tredje kvällen går jag åter till rondellen och L'Université som restaurangen heter. Trevligt enklare ställer, många sitter med en öl, andra med en kaffedryck . Beställer min couscous jarret d'Agneau. Lårben i en sorts mustig grönsaksgryta och en skål couscous. Dricker en öl Omer. I menyn skrivs inte styrkan ut, får bli en överraskning: 8%. Lammet är utsökt.


Resan hem Bilder
För att hinna med arbetet blir det möte över en arbetslunch. Vi går till rondellen och restaurang Mirabelle, som jag passerat på kvällarna. Rocka! Det har jag aldrig ätit. 19 euro det får det vara värt. Ett glas vin till. Det är vingarna på rockan man äter. Kokt potatis och skirat smör. Mycket gott. Diskussion om hur arbetet ska fortsätta.

Jag hade tänkt mig någon timme som turist, men klockan tickar. Tar buss 71 från rondellen till stationen. När jag kommit till stationen och köpt biljett är det inte mycket tid kvar. Står en stund och tittar på en sorts Qigongrörelse på centralen. En tjej slår takten på en trumma, instruktörer visar och folk följer i mjuka rörelser. Fotografer och filmare följer dem. Undrar vad det är, det får jag inte veta, måste ta tåget till flygplatsen. Denna gång ett modernt tåg med display.

På flygplatsen är det ingen kö vid den bemmanade incheckningen orkar inte med automater. Vid säkerhetskontrollen är det tio minuters kö. Plockar av mig enligt reglementet. Tjuter när jag passerar. Varför? Nya skor, kanske metallringarna runt snörhålen? Väl inne en timme till avgång. Cappuccino på Rouge, läser i min bok "The great white south" av Herbert Ponting. Fotografen som var med på Scotts sydpilsexpedition. Fina bilder, fantastiska med tanke på den tidens utrustning och förhållandena. Hungrig, en öl Hoegaarden och baguette med tomat mozarella pesto. På kvittot står det "You make us happy", varsågod.

Det är klart väder. Städernas ljus bilder ett ljuskonstverk på marken. Mulet och skakigt mot Danmark. Planet sjunker tidigare på grund av turbolens. Lander planenligt. Första tåget är inställt, trasiga dörrar. Nästa tåg stannar i Malmö p.g.a. olycka någonstans. Får byta till pågatåg. Minus fem grader i Lund. Kallt att vänta på bussen. Van vid den relativa värmen i Bryssel. Hemma vid midnatt.