Sularpskärret
naturreservat utmed cykelvägen mellan Lund och Södra Sandby, med en rik flora. På våren blommar majviva och smörboll. Sköts med bete och slåtter.

20 maj 2020
Vid besöket tidigare i år blommade inte smörboll. Vi gör ett nytt försök idag. Kor betar på den norra delen, och även på den östra delen söder om cykelvägen. Från cykelvägen syns något gult och lila vid kärret på den södra sidan, där går inga kor än. Lovande. Underbart. Stora bestånd med smörboll och majviva. Det är som praktfullast nu. Göken galer. Näktergal låter. Bara att gå runt och njuta av prakten. Man får vara försiktig och inte trampa ner något. Kärret är blötare denna gång, undviker det. Många som passerar på cykelvägen, några stannar för att läsa på informationsskylten. Men ingen som besöker naturreservatet. Kanske bra det, kan lätt bli nertrampat. Vi brer ut en filt på ett torrt ställe utan några synbara blommor. Kaffe och kaka, solsken, majviva, smörboll. Kor betar på andra sidan stängslet. Kan det bli bättre. Ja, tittar in på norra sidan. Vid kanten blommar gullviva och mandelblom. Går tillbaka till bilen som vi parkerat på parkeringen till Fågelsångsdalen. Håller avståndet till mötande.

28 april 2020
Ställer bilen på parkering till Fågelsångsdalen. Går sedan mot Lund på cykelspåret mellan Lund och Södra Sandby. Körsbärsträden är i blom. Efter en kilometer är vi framme vid Sularpskärret. Ett litet naturreservat med ett litet rikkär med majviva och smörboll. Hoppas får set något. Går över stättan till kärreet söder om cykelspåret. Ganska torrt, inte mycket i blom. Men hittar några majvivor. Någon humleblomster. Smörboll har bara blad än så länge. Ett bestånd med ängsbräsma. Slån blommar. Går över till den norra delen av reservatet. Några mandelblom och kabbleka. Mitt i är ett buskage på en liten kulle. Några enstaka gullvivor. På ängen blommar ängsbräsma. Ett vackert gräs. Sitter en stund på en kulle inramad av blommande slån. Där finns småfingerört. Tittar upp i kullen med buskaget i centrala delen. Hm, något gult. Vad är det? En matta av gullvivor. Fantastiskt, på detta ställe? Vi går nöjda tillbaka.

7 maj 2011
En vacker vårdag, en dag för en cykeltur. Turen går till Sularpskärrets naturreservat, som delas av cykelspåret mellan Lund och Södra Sandby. Ställer cykeln vid bron över Sularpsbäcken. En gångrist leder in till södra delen, som innehåller ett rikkärr med en fin flora. På kanten växer gula blommor som jag glömt vad det är. Kärret är känsligt för tramp, men det är rätt torrt idag, så jag går försiktigt runt. En barnfamilj kommer och sätter sig i gräset för en fika. Kabblekan står i blom, liksom humleblomster. Ett för mig okänt vackert gräs på tuvor. Majvivan blommar. Oh! Min favoritblomma Smörbollen står gul och stolt. Det är ett litet men fint naturreservat, denna delen sköts med slåtter av naturskyddsföreningen.

Går över till norra delen, dit in får man klättra över en stätta. Här är det torrare. En äng med smörblom. Slån blommar för fullt. Sätter mig på en låg kulle och fikar. Ser ut över en äng. Runt om blommar några gullvivor och humleblomster. Mandelblomman sträcker på sig. Småfingerörten kryper blygt på marken. En fin stund. Genom reservatet flyter Sularpsbäcken stilla. Under bron har någon ställt plastkassar. Cyklar nöjd med utflykten hemåt. Från landsvägen ser jag ner mot reservatet, med en träddunge bakom, det ser inte så märkvärdigt ut. Men fint är det.

Karta


Warning: getimagesize(mobil_sularp20200428_20200428_142426small.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/mior.se/public_html/skane/sydvast/index.inc on line 272