Örtofta åpromenad
en kilometer lång åpromenad utmed Kävlingeån i Örtofta norr om Lund.

21 september 2020
För en vecka sedan invigdes en kilometer lång åpromenad utmed Kävlingeån i Örtofta norr om Lund. Parkerar vid idrottsplatsen, Bruksvallen. Senast jag var vid Bruksvallen så var det fotboll när mitt Hässleholms IF mötte Örtofta i en seriematch, troligen i division 5 på den tiden.

Börjar med att gå uppströms. Det är en väl tillrättalagd promenad. Ån ligger stilla. Vid bryggor ligger ekor. Träd speglar sig i ån. Norrut ligger byn och en lekplats. Den fina promenaden slutar vid en bro över ån. Där finns en brygga. Här står en stor fin hängbjörk. Intill är sockerbruket. I söder skymtar Skälshög, en bronsåldersgravhög. Där låg den danska hären inför slaget vid Lund 1676. En lastvagn kommer med slam från sockerbruket. Det ryker från vägen. Grönskan vid vägen är vit.

Går tillbaka utmed ån. Rådjur betar ute på ett fält. Vid ån sitter en katt. Den kommer närmre, stackarn den ser mager och ynklig ut. Verkar vara övergiven. Det hugger i hjärtat. Vid åkanten blommar jättebalsamin. Går utmed ån förbi idrottsplatsen. Förbi en brygga och grillplats. En byggnad med teckning av Freja, Hedvig och Tilde. En gräsandsfamilj vilar vid åkanten. En lång spång över våtmark med rotvälta. I rotvältan syns bon för solitära bin.

Kiosken i Örtofta har lagts ner. Pizzerian har bara helgöppet, annars skulle det varit gott med en pizza.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 55.777321, 13.245134