Möllegården kultur
i Åkarp med butik, utställningar (bl.a. del av Weibulls dock- och dräktsamling), och kafé.

22 januari 2012: Med utsällningen "På två hjul" (fram till 26 februari).
Tar tåget till Åkarp. Går till Möllegården kultur. Vid en vägkorsning står en oläslig skylt. En man kommer fram "Linné var här" berättar han. Här låg förr gravhögar som blivit utplanade, Samtalet går över till hur dumt det verkar vara att gräva ner järnvägen sju meter, ner i grundvattnet,  istället för två meter med vackra  sten och jordvallar. Går vidare till Möllegården. Vid landsvägen står en minnessten över Tuve Månsson. 1710 smugglade han information till det då av danskarna belägrade Malmö.

På Möllegården bodde Charlotte Weibull, känd för dockor och folkdräkter. Ägs idag av kommunen som som gjort ett litet kulturcentrum av det. Här finns butik, utställningar (bl.a. del av Weibulls samling), och kafé. Finns skåp att låsa in sina ytterkläder i. Tittar runt i butiken. Faller för en ängel i metall till min samling av julpynt. I utställningshallen Pedagogen är inget utställning. I Weibullsrummet visas delar av Charlotte Weibulls samling. Vacker skånsk bröllopsdräkt, hemgiftskista, och huvudbonader. Dockor med folk- och arbetsdräkter. I ett rum står Skånegården, ett skånskt bondbröllop arrangerades med dockor vid en utställning 1958.

I Glashallen är utställningen "På två hjul", gamla mopeder, cyklar, motorcyklar. Sociala livet med korvkiosken att hänga vid, där hänger en långhårig kille. Ett mjölkbord med en söt tjej. Killar som mekar. En koreaduffel nedklottrad med popband. Nostalgi för de som var unga då, det märks på besökarnas ålder.

Lunchdags, går till Kafé Charlotte i bostadshuset, med en del äldre vackra inventarier. Man kan sitta gammalt, eller mer modernt. En kopp te, en hälsobulle och årets första fastlagsbulle. Det finn en busshållplats vid landsvägen. Tar bussen tillbaka till Lund.

Länk:
Möllegården kultur

Karta