Arriesjön
är grustäkt som gjorts om till strövområde med en liten sjö.

2 september 2020:
Kör från Törringe mot Arrie. Strax innan kullen Gavelsbjer dyker parkeringen till strövområdet vid Arriesjön upp. Vid parkeringen är en fabriksbyggnad från tiden när detta var ett grustag. Efter det att grustaget lades ner 1998 har det vattenfyllts. Följer den blå stigen upp för kullen som skapats av inlandsisen. Vid en damm är en grillplats. Finns också en ridstig och en mer tillgänglighets anpassad stig, som här följer den blå slingan. Går ner på den anpassade stigen till en utsiktplats över sjön. En svanfamilj simmar runt i sjön. Går ridleden utmed sjön till en grillplats med utsikt över sjön. En man med barn har fiskat. Fortsätter blå stigen till nästa grillplats. Här finns parkering och toalett. Går att bada, men stranden är täckt med hästbajs. Inte särskilt lockande. Tvä tjejer tränar i backen. Ett stort blåhallonsnår, har aldrig sett så stort. Rundar sjön för att gå till plattformen i söder. Går över en stor gräsyta dit. Man får endast elda på iordning-ställda eldplatser, men alla följer inte det. I väster syns kullen Gavelsbjer. På en ö sjön står en häger. Undrar om man kan gå på den östra sidan?

Men vi går tillbaka den blå stigen till grillplatsen med utsikt. Där blir det välförtjänt kaffepaus. Mycket hagtorn. Gör en avstickare till kullens topp, med vidsträckt utsikt norrut. Benved vid stigen. På andra sidan sjön är ett bastuhus. Krånglar oss nerför branten till sjökanten som vi försöker följa. Blir för oländigt, krånglar oss uppför branten. Går ridspåret tillbaka mot parkeringen. Möter ett äldre par. Man ska kunna gå på östra sidan, finns en otydlig stig och man behöver något som tål vatten på fötterna. Lite sankt på något ställe. Man ska också kunna se havsörn över sjön. Vi går stigen till norra spetsen. En trolig havsörn cirklar högt över oss. Glömt kikaren så klart. Vid bryggan kommer en svan fram och hälsar. En otydlig stig går in i skogen. Får följa den en annan gång.

Vid parkeringen finns en hinderbana. Troligen för barn, men har man lite barnasinne kvar kan man inte låta bli att prova.

23 september 2008:
Gavelsbjer är en moränkulle vid Arrie invid väg 101, vägen som lär dela Sverige i två likvärdiga delar. Kullen är ett naturreservat. På den norra sidan finns plats för att parkera en bil, vilket jag utnyttjade. Kullen är betesmark och är bara några tiotal meter hög, men erbjuder ändå en förnämlig utsikt över Söderslätt. I väster syns Malmö. Öster om kullen ligger Arriesjön, mot vilken man har en bra utsikt.

Strax öster om Gavelsbjer är Arriesjöns strövområde. Området var tidigare ett grustag, som gjordes om till ett strövområde med en sjö och dammar när brytningen av grus upphörde. Vid industribyggnaden invid vägen är en parkeringsplats. Flera stigar genomkorsar det småkulliga området. På kullarna växer en hel del hagtorn. Det finns möjlighet att bada i sjön. Från en fågelplattform kan man se ut över sjön och studera fågellivet. Det är tillåtet att fiska, men för det krävs fiskekort.

GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 55.523177, 13.101304
Karta